Srpski književni glasnik

858 Српски Књижевни Гласник.

данас у овим питањима читаво клупче једва савладљивих тешкоћа. |

У данашњој глумачкој трупи, поред неколико доиста добрих глумаца и впше још несумњивих талената, данас недостаје представника најглавнијим врстама улога, нема звезда садашњости нити се види нада будућности. Онаква каква је, данашња глумачка трупа нема представника ни за „Роман Спромашног Младића“ ни за „Лаворику п Просјачки Штап“ каквих пх је имала пре двадесетину година, . а далеко још мање, разуме се, за репертоар Шекспира, Шилера, Диме сина, Мисеа, Ибзена, Судермана, Горког, Ханри Бека, Чехова, Ђакозе и Хејерманса. Да се одговори тој потреби, данас је потребно извршити неколико крупних мера, п у побољшању материјалних услова представљачком особљу, и у погледу начина за његово обнављање. П нов закон, и одашиљање даровитих глумаца на страну, и отварање једне домаће глумачке школе у Београду, и стални систематски и практични рад са добрим угледима и добрим редитељима на позорници, и не знамо још какве мере и кораке требаће предузимати што пре да се реши то прво, најглавније и најнеодложније ши тање о подизању глумачке трупе.

С овим питањем тесно је везано и још непрестано отворено питање о режији, о којој је већ једном исцриније претресано на овом месту, и о којој се с дана у дан мора говорити све очајније. Каз п у пштању глумачком; и у питању о режији, сваки који узима на себе бригу о Народном Позоришту, има да реши тежак један задатак.

У питању о репертоару и публици исте су невоље. Публика београдска, једним бар делом, израсла је из старог репертоара, али није дорасла да прихвати и подржи сав данашњи. Док је на једној страни стари репертоар изгубио известан број своје публике, нови је још није стекао колико је то потребно за његов прави живот. И још при том, и тај тако подељени репертоар не задовољава чак ни те своје две или три различне публике. Јер,