Srpski književni glasnik

Политички ПрЕГЛЕД. 863

лепе приходе (око 5,000.000 динара); истина да је главни притисак порески на варошанима који плаћају "% целога пореза и да се за њих није много учинило; истина је и да су намирнице поскупиле, али тек стварнога појачања државних прихода има.

Престона беседа помиње да ће се у току седница изнети на решавање многи закони од којих су најважнији: о берзи; о окружним одборима; о удружењима; о експлоатацији железница и пристаништа; о рачуноводству и благајницама државним. Нигде се не помиње да ће се поднети и закон о конвверсији државних дугова бугареких ни о новоме зајму.

Одмах пошто су отворене седнице дошло је до мале промене у кабинету бугарскоме. Минпстар председник и Минпстар Пностраних Дела, генерал Рачо Петров је одетунио. На његово место дошао је Др. Стапчов, досадашњи бугарски дпиломатски агенат у Петрограду. Промена је извршена тако да је досадањи Министар Унутрашњих Дела Д. Петков, постао Министар Председник. На овај начин задовољена је сетамболовска већина у Собрању, која је нерадо гледала геперала Р. Петрова као шефа владе, човека којп није био стамболовист, п ако по својим симпатијама најприближнији партији која данас ужива поверење Кнеза Фердинанда. Нови Министар Иностраних Дела је човек Кнеза Фердинанда ; оп нема никакве свезе ни са једном партијом у Бугарској, нити својих нарочитих на · зора у политпци. Него, пошто Кнез води спољну политику, тз на томе месту треба само вешт извршплац заповеети. У спољној политици Бугарске, га променом министра не треба очекивати какву промену. Р. Петрев је замреио нешто односе са Русијом, Др. Станчов треба да их поправи. Р. Петров је мало јаче дизао свој глас противу Турака, зато је Начовић дао оставку. Али, како Д. Петков мпелп да за данас има само једна добра политика епољна, а та је бити добро с Турцима, то је Д. Станчов добро дошао да се започну изнова преговори са Турском.

Мемоари Кнеза Ноћешоће-а у Бугарској су наравно

ша Sas NL OM