Srpski književni glasnik

ОцЕНЕ И ПрРИКАЗИ. 869

датци о вероисповестима, и о њима ће бити нарочите речи овде. | Свакојако у овоме извештају има много података о садашњој Босни и Херцеговини, који, кад се провере и исправе, могу корисно послужити свакоме којп хоће да добије о Босни и Херцеговини какав такав појам. Не би згорега било да се тога посла прихвати на пр. „Босанско-Херцеговачки Гласник“ или „Братимство“, пада метнувши све на своје место, спреми једну књижицу о Босни и Херцеговини. : · Ј. М. Јов.

Др. До. ГерР. Поповић. О ХРАНИ И СТАНУ, два предавања држана на збору ресавских земљорадничких задруга 1905 године. Јагодина 1906.

Ова књига садржи пуно поучних и врло корисних ствари за оне којима је намењена. С тога треба да нађе најшири број читалаца, јер је неоспорно да наш народ највише страда што се не храни како треба и што му станови нису добри. Читајући ову књигу, народ ће се многоме научити и поучити. Но п ова књига, као и највећи број наших књига које су намењене народу, не може придобитп најширу масу која треба да је чита. Њој емета што није вешто удешена за народ, те му не може бити примамљива и занимљива. Сем тога, ни аргументација није таква да ствара пуно уверење. „Тако исто ви дајете старима ону исту храну коју и одрасли, енажни човек узима. 319 вч не знате: да је њихов желудац и црева, услед дугогодишњег напорног рада, малаксао, ослабио, истрошио се тако, да је њима без мало, исто така храна потребна као и деци.“ (Стр. 13.) „Зар ви оне знате“ (стр. 12, 14, 20) слабо убеђује. Народне пословице потврђују факта и убеђују само онда кад се употребе онако као што у ствари гласе. „Ваши мишићи су јаки, али по обиму врло мали ; то су само пуздре, жиле, а меса и масти врло мало има. А то вам много смета. Јер, „не лети соко перјем

Кине >. =