Srpski književni glasnik

OL OP OP RIL YA Na а и У ava. и о ак +

и. аи. њу

СКво кАКо ЈЕ гПЛО. > 83

Тихо и неприметно слегао се на душу моју покој, ce док се коначно не предадох судбини својој, и не постадох миран, као јагње, и туп. као усахнуло дрво у гори.

; И 'тада. почех размишљати о себи. Приближавао сам "се себи, као туђин, као проницави, упорни истраживалац, | и хтедох се удубити у душу своју и схватити суштину бића свог, | |

5 И ево већ „гест месеци како лежим у истражноме _– суду. и верујте, ја за тих шест месеци нисам могао схва4 тити самога себе.

Хтео сам да се зароним у боре, у мрачне провалије — чудесне, недокучиве душе. своје, хтео сам да бестрасно, као неумитна сунчева светлост. озарим прохујали, откионути комад живота свог, да расплетем конгломерат тај, – изаткани стоструко из безброј часовитих утисака, мутних ои затрпаних наслеђа, хтео сам да пронађем стазу која би ме довела до потпуног самопознања, хтео сам да разумем ie себе, хтео сам да схватим себе — и господо моја, ја сам мало, веома мало успео.

Једно је што не могу да разјасним, једно је што не 8 могу да решим, 'а'"то је: да ли“сам свему крив ја само, | ја особно, и нико више сем мене, да ли сам још при рођењу понео собом ктицу злочинства, да ли бих ја постао – злочинцем свугде, у свима могућим притикама, или, или | MO је — ал то. то ме пече! — учинио злочинцем овај велики град, ова околина, ова бујица живота, у коју ме послаше празних руку и срца пуна енова: то, то не могу да о решим, то, и ако ме не осудите, са тога ћу ги полудети. Но ја сам обећао у почетку да нећу нарицати, а ја сам ево удесио у сав глас. 8

Нећу више. Прећи ћу на ствар. Изнећу вам слику вога живота, да бисте само донекле разумели оно што ја сам не видим чисто.

Родио сам се у једној овећој паланци, као прво и |B дете високог OI O e Чуо сам

6“