Srpski književni glasnik

104 . СРПСКИ Књижевни ГлАСНИК. |

тице, остале код новосадског „типограФа“ Павла Јанковића. И Попонићеве књиге и његови рукописи за штампу спремљени, унксФормисани. су. уводним. странама: на страни или на листу иза натписа долази мото, редовно у латинским стиховима, потписано са „Роба“, а затим, на страниити на листу даље, посвета с датумом. Посвете су управљене разним ближим и даљим члановима Камерашеве породице, и кад би се скупиле, могао би се добити доста потпун родослов. Камерашене родбине. У моту покушава ·„сочинитељ“ (такав је увек потпис на посвети] или „поета“, да правда или тумачи своје књижевне тежње, или се његове речи односе на садржину комада. На крају штамнаних књига, испред списка претплатника, објављује издавач превод који је на реду.

Прва је од ових књига угледала света 1834 године: » Турци У Босни или смрт Милоша, жалосна игра у пет дејства. Посрбљено.“ По датуму. испод посвете пишчевој деци, који казује 7 август 1831. не би био ово први превод Константинов, јер их има још од 1830. Али је ово свакојако понајзанимљивији рад Камерашев, а судећи по податцима из часописа и репертоара, имао је и највише успеха.

Ово је прерада Коцебуове романтичне драме „Шпа-

њолци у Перу или Ролина смрт“, која је угледала евета

1795, и има доста занимљиву историју у књижевности,

1 „Турцњ у Босни или Смертв Милоша жалостна Игра у Пет» Дђистви. посерблђно Константиномљ Поповићемљ Адвокатомт, и Сл. Кр. Вароши Новосадске Камерашемљ. Трошкомљ Матице Сербске. — ТКеп јп Возшеп, одег МПовећа 'Го4. У Будиму У Крал. Свеучилишта У нгарског Печатни. 1834. « — 5", 101 и од стране 102 —115 имена претплатника.

Новаковић у библиограФији код свију књига Константина Поповића меће »Камератем« место »Камерашем«, како је Поповић увек писао.

? „Die Spanier in Peru, oder: Rollas Tod. Min romantisćhes Trauerspiel in finf Aufzigen. Erschien 1795.“ Theater von August У, Kotzebue. Vierter Band. — Verlag von Ignaz Klang in Wien und Aduard Kummer in Leipzig. 1840. 8. 205—318. — Изашло је први пут у збирци 1797, у 4 свесци „Уећаизрјеје уоп Апдин у. Кослећце. Терде, пеу Раш Сопћен Кипипег“, 8".