Srpski književni glasnik

Богови у ИзгнНАНСТВУ,

893

бојали на старој земљи, пи капџа дивљих зверова, пи беса још дивљијих људи, ни мача, ни огња, јер они сами бити су мач и огањ, огањ и мач божји! Тај мач је сасекао увело лишће и осушено грање са дрвета живота и тиме га излечио од трулежи која га је све више јела; тај огањ је укочено стабло изнутра понова загрејао, тако да је избило ново лишће и мирисни цветови, То је најјезовитија и најузвишенија. појава у историји света, то прво појављивање Хришћанства, његова борба и његова потпуна победа.

Ја сам ове речи говорио тим достојанственије што сам тога вечера попио врло много ајмбешког пива, те је мој глас био тим звучнији.

Али Хајнрих Кицлеј није се тиме дао збунити, и рече са пронично болним осмејком :

— Брате, не труди се узалуд. Све што ти сада гопориш, ја сам и сам у овом рукопису датеко боље и далеко темељније расправио. Ја сам ту најживљим бојама насликао поквареност света у време паганизма, и ласкам себи да смели потези моје кичице подсећају на дела најсољих црквених отаца. Показао сам како су Грци и Римљани постали развратни рђавим примером оних богова који су по оним срамотним делима, којима су их окривљавали, једва били достојни да буду људ“. Ја сам непоречно изјавио да је чак Јупитер. први међу боговима, по краљевско хановеранском кривичном праву, сто пута заслужио тампицу, ако не и вешала. Међутим сам прикладно параФра= зовао моралне изреке које се налазе у Јеванђељу. и показао како су, по примеру свога Бога, први Хришћани, успркос презирању и гоњењу, које су за то морали да претрпе, проповедали најсветији и најчистији морал и др жали га се. То је најлепши део мога дела, где са одутевљењем износим како се младо Хришћанство, мали Давид, хвата у коштац са старим паганизмом и како убија тога великег Голијата., Али ах! Тај двобој ми се од тада приказује у чудноватој светлости... Ах! Сва моја љубав за моју апологију угасила се у мојим грудима, кад сам живо размишљао о томе како би какав противник могао