Srpski književni glasnik

БЕЛ ОШ. Ек. 75

_—•••••• =Бњ = ---_-_-_---

„УГАРСКИ И ХРВАТСКИ УСТАВНИ У ГЛАВНИМ · ЦРТАМА“. Из „Сезке РоћбКу“ одштамиао је Др. Карол Кадљец, прољФесор на правном Факултету на чешком универзитету у Прагу, своју документовану расправу рађену по изворима из прве pyke, „Uherska a horvatska пзгауа у Шаушећ ствеае!“. Увод у расправу чини историјски преглед устава пре 1867 године после чега писац говори О уставним правима. угајског краља, износи развитак парламентаризма у Угарзкој и напослетку цео уговор између Хрватг и Мађара, обраћајући нарочиту пажљу на његову политичку и ФИнансијску страну. С.

ДОКУМЕНТА о ОрРБИМА У УгаАРСКОЈ. — Књижарница Х. јзелтера у Паризу отпочела је пре неколико година да даје поново знамениту збирку Манзија. у којој су акта црквених сабора (Бастотит сопе огишт сођесно). Ново издање Велтера у многом је проширило старије издање Манзија, и у том проширењу по Србе је од интереса 38 и 30 том ове велике збирке. У том 38 тому приопће а су наиме акта из цариградске патријаршијске архиве која се тичу укидања Пећске Патријаршије 1766. а у 39 тому штампани су најважнији документи, који се тичу српске цркве и народа у Угарској; (Зетђогит рег Нипратат сопзиогши ordinationes ececlesiasticae). O6e збирке приредио је учени августинац Луј Пти. Цена је сваком тому SD Франака.

ЈИ ГР.

Ново ДЕЛО О ИСТОРИЈИ СЛОВЕНСКЕ ФИЛОЛОГИЈЕ. — Недавно је изашла у Прагу књига проФесора варшавскога универзитета В. А. Францева „Полљекое славановђдђије конца ХУШ. и первоп четверти ХЛТХ. стол.“ У овој књизи има многих. ствари које се дотичу јужних Словена. Особито је по нас од значаја путовање Борбовскога и Кухарскога по Далмацији. ЈЕР.

ПОСЛЕДЊЕ ТУРСКО ДОБА У Босни (Aus Bosniens letzter '"Tiirkenzeit, Pr. Josef Koetschet, mamame K. Ilaua, Wien & Гетрде, А. Наг еђеп). Ово су белешке Др. Ј. Кечета за време од 1875—1878; (устанак 1875—1876: и окупација Босне и Херцеговине; у њима ииа пуно интересантних података за познавање те још нерасветљене периоде историје устанка и окупације. JJ. OM...

а, TA Oe