Srpski književni glasnik

БЕЛ ЕШ КЕ. 79

језик. Пошто је дао један кратак преглед о средњевековној бугарској књижевности, и оцртао почетак нове бугарске књижевности, Г. Кузмински прелази на главне писце новога времена: Петка Славејкова, С. Раковског, Љубена Каравелова, Д. Чинтулова, Х. Ботева, Ивана Вазова. Нарочиту пажњу писац поклања новим писцима: Пејчу Славејкову, Алеку Константинову, К. Христову, Петку Тодорову и П. Јаворову. Писац закључује да је „бугарска књижевност изишла из периода подражавања, да је ступила. на пут самосталног развића, и да по себи представља појаву, која потпуно заслужује пажњу европског, а нарочито руског друштва“. Прегледно изложен и живо написан „Очеркљ“ Г. Кузминског добро ће доћи сваком који буде хтео да добије општу идеју о бугарској књижевности. Л.

СТАТИСТИЧКИ ПОДАЦИ О ДЕЛУ СТАРЕ СРБИЈЕ КОЈИ ЈЕ ИСКЉУЧЕН ИЗ РЕФОРМНЕ ОБЛАСТИ (Donnćes statistiques sur Ја рагбе de la Vieille Serbie du vilayet de Kossovo, qui a ćtć exclue des reformes, Belgrade, 1907.) — Y opBoj OpemHpH HMa nOдатака о бројноме стању Срба, њихових школа и њихових цркава, о Арбанасима и Арнаутима у санџацима скопаљскоме, сјеничкоме, призренскоме, приштевскоме, плеванскоме и пећскоме. Ово ће бити до сада најпотпунија статистика, и ако не и најтачнија. Да има нешто мало географије, историје и прегледа, данашњега политичкога, социјалнога и економскога стања српскога народа у томе крају, брошира би потпуно одговарала својој намени.

| Ин.

ЕмеРСОН, Његов живот и његово дело, од Дигара. Издавач Колен; цена 750.

Писац познатих педагошких дела О модерном васпшању девојака и О моралном васпишању, даје у свом новом далу, које је резултат дугогодишњег проучавања чувеног американског филозофа, студије пуну истинске симпатије, једну од најинтересантнијих која је до данас посвећена Емерсону. У књизи се најпре говору о утицају наслеђа и васпитања на формацију Емерсонова духа; затим о главним цртама његове интелектуалне и моралне природе, о његову духу и карактеру. Потом, писац претреса опште идеје Емерсонове, његове погледе, као моралиста, на индивидуални и морални живот, на друштво и на пи-