Srpski književni glasnik

48 СРПСКИ КЊИЖЕВНИ ГЛАСНИК.

пут прецизиране услове људскога развића, које је он свео на три првобитна. узрока: расу, то. јест наследни темпераменат, — делање изнутра; средину, то јест физичке и друштвене услове, — делање споља; моменаш, .'то јест ступањ до кога је развиће доспело под утицајем прва два услова.

(Напомињемо узгред, не задржавајући се дуже, јер би нас то одвело ван нашег предмета, да ни сам Тен није увек био начисто са овом својом поделом: тако, он је често бркао расу са народношћу, а његов се моменат да увек свести на средину).

Најзад, у Предговору Огледа од 1866, OH Je, y OBOM погледу, био још. више прецизан и још више природњак, ако се тако може рећи. Однос између његове књижевне теорије и његове филозофије овде постаје очигледан: не разликујући више, у. психологији, сензацију од идеје, нити спољашњи свет од унутрашњега, природно је што сматрао да је морални свет потчињен истим законима и истим начинима испитивања као. и физички свет. И, на тај начин, оно. изједначивање природних и моралних наукана које је Тену казаоу Уводуу Исшорију енглеске књижевносши,. овде је потпуно изведено. „Изједначење историских и психолошких. истраживања са истраживањима физиолошким и хемиским, вели он, то је мој предмет и моја главна идеја“.

У времену између појаве Исшорије енглеске књижевносши. и овога. Предговора, Тен је, у једном писму Хавеу, био већ учинио ово изједначење: „Историја није наука слична геометрији |не заборавимо да. је она то била, док је Тен био под утицајем Спинозинимј] него физиологији и геологији. Онако исто као што има сталних али немерљивих односа између органа и функција једнога бића, има и односа одређених али неизрачунљивих између појединих група факата који сачињавају друштвени и

1 Преписка, П св, стр. 35. СТ. нарочито Предговор · Огледа од 1866. crp, NXIV.M XXV и ХХХ—ХХХИ.