Srpski književni glasnik

62 СРПСКИ КЊИЖЕВНИ ГЛАСНИК.

слике коју сликар Жуткић ради у другом чину, и у чији оквир складно улазе страдања и крст с којим се пење јунакиња драме на своју Голготу.

Г-ђа Ђорђевићка израдила је улогу Олге Алексићеве с пажњом коју заслужује и ова интересантна јунакиња и интересантно дело младога писца. Комад. је у опште, релативно, добро представљен.

О драми Роберта Брако „Од зла горем“, чија је премијера давата у Народном Позоришту последње суботе у очи Божића, нећемо стићи, а немамо ни разлога говорити опширније. „Од зла горем“ је једна од највулгарнијих мелодрама, увијена у претенциозну реторику литературе. Најгоре је још, што јој то није највећа мана. Кад би била добро скројена, она би на позорници имала и својих ефеката и своју публику. Али је она у ствари мело-мелодрама, непомирљив потпури баналних дирљивих сцена, потпуно без везе. Калејдоскопским ређањем супротних слика — зла у дну друштва и у оном на врху — писац је изгледа хтео да симболично илуструје своја песимистичка опажања о злу у свету. Шта би то било ново, и зашто би ради тога било потребно дати три чина без везе, без целине, и без видљивог смислаг

Милан Грол.