Srpski književni glasnik

УМЕТНИЧКИ ПРЕГЛЕД

ЕДВАРДС ЕРИ.

Едвард Григ је рођен 1843 године у Бергену, у Норвешкој, у једној старошкотској породици. Отац му је био · косул, дед његов писао је своје име не Опе2 него Огеје, а Едвардова мајка била је необично духовита жена, са песничким и музичким способностима. Она се чешће јавно појављивала као виртоускиња на гласовиру, и нарочито је била слављена као свирачкца Моцарта и Вебера.

Међу карактерним типовима чувених музичара Григ се снашно истиче. Врло мало компониста, и из прошлости и из садашњости, имају тако јасно свој стил да је често довољан један: незнатан. мотив, један карактеристичан интервал, један једини хармоничан низ, па да се може поуздано погодити ко је аутор. У томе је тежиште његовог стварања, јачина његове снаге. Григ се није приближио великом облику симфоније, ораторија и опере, његове композиције су више оригиналне, карактеристичне него моменталне. Само је у „Квартету св. 27“ и „Гласовирском Концерту осмом“ достигао гигантску висину. Он нема великога геста, његов језик је ограничен, али у толико прегнантнији: кад му је било девет година, он је – компоновао своју прву свеску „Бариација“ једне немачке песме.

Григов необични дар пронашао је велики виолинист Оле Бул, и наговорио га је да се потпуно посвети музици. Он му је изрично препоручивао консерваториум