Srpski književni glasnik

СЕНТИМЕНТАЛНО ПУТОВАЊЕ. 897

Сиромашак човек, нескучен временом, дао је од тога поприлично: извесно је, да је он имао начина дати у мањој мери за многе ненадне случаје на које је улицама наилазио; али како је он подешавао поправљајући, заслађујући, јачајући и угађајући — нећу мучити свој дух тим истраживањем; — довољно је, просјак доби два комада по дванаест суа — а остало ће најбоље умети рећи они који су тиме добили много веће ствари.

РРА А.

Ми одмичемо у свету не толико чинећи услуге колико примајући их; узмете увелу гранчицу, посадите је у земљу, па је заливате, јер сте је посадили.

Мопзјепг Те Сопие де В“"“, просто с тога, што ми је указао љубазност у ствари с мојим путним листом, хтео је даље ићи и указати ми и другу за оно мало дана што је пробавио у Паризу, упознавши ме с неколико људи од положаја; а они ће ме представити другима и тако даље.

Постао сам господар своје шајне, баш кад ми је требало да бих обрнуо те части у неку корист; иначе бих, како бива обично, ручао или вечерао један пут или два пут, па, преведавши француске погледе и држање напросто на енглески, одмах бих увидео, да сам допао злата у сопџет-у: каквог занимљивијег госта; и тако бих се морао одрећи свих својих места редом просто из разлога што их не бих могао одржати. Али како је било, ствари нису испадале рђаво.

Имао сам част да будем представљен старом маркизу де Б“=+=; у ранијим данима он се био одликовао неким незнатним витешким делима у Сопг ф'атоиг, и од тог доба увртео је био себи у главу ту мисао о џилитању и мегданима — Маркиз де Б“=- желео је да се мисли да та ствар постоји негде осим у његовом мозгу. „Волео би да прне до Енглеске“, и много је распитивао

! Тањир, трпежњак, нож, виљушка и кашика.