Srpski književni glasnik

-

руши а ЛИ РТУ Ри

и и"

А

РРА

УДРРРД У

Мој живот. 99 с празноверицама! Да бих убедила послугу, какве су залуднице све те њихове бојазни, ја код себе увек палим три свеће и све своје важније послове почињем тринаестог.

Дође кћи инжењера Должикова, лепа, пуна плавуша, обучена, како се говорило код нас. у све париско. Она није играла, али су на репетицијама стављали за њу столицу, и представе не би почели пре, док се она не појави у првом реду, сијајући и избезумљујући све својим елегантним оделом. Њој је, као персони из престонице, било допуштено да за време пробе ставља примедбе, и стављала их је с милим, снисходљивим осмехом, и очевидно је било, да је на наше представе гледала, као на дечју забаву. О њој се говорило, да је учила певање у петроградском конзерваторију, и тобож је чак целе зиме певала у приватној опери. Она ми се веома допадала, и обично на пробама и за време представе не бих скидао ока с ње. :

Већ узех свеску, да почнем суфлирање, кад се изненада појави сестра. Не скидајући огртач и шешир, приђе ми и рече:

— Молим те, хајдемо!

Пођох. Иза позорнице, на вратима, стајаше Ањута Благово, такође у шсширу, с тамним велом. То је била кћи потпредседника суда, који је служио у нашој вароши одавна, готово од самог оснивања окружног суда. Пошто је била висока раста и лепо развијена, то се њено учествовање у живим сликама сматрало за обавезно, и кад би представљала неку вилу или Славу, лице би јој горело од стида; али у представама није учествовала, а свратила би на репетицију само за тренутак, по неком послу, и не би улазила у дворницу. ИМ сад се видело, да је свратила само за тренутак.

— Мој отац говорио је о вама, —- рече она сухо, не гледајући у мене и црвенећи. — Должиков вам је обећао место на железничкој прузи. Огидите к њему сутра, биће код куће.

Ја се поклоних и захвалих на старању.