Srpski književni glasnik

у ђ Е у а ; 44 > |

Књижевни ПРЕГЛЕД. 58

није био у језику, него у другим моментима. Једини чист клерикал, кога смо ми имали то је био Стеван Стратимировић, опасан и штетан у исто вријеме, и само за њи његово доба може да буде осуде због зла дјела са намјером.

За занимљиву логику у објашњавањима ево примјера:

„Пошто се овај Констанин (бугарски, из првог доба) чешће замјењује са Константином филозофом, т. ј. са светим Ћирилом и једним бугарско-српским писцем из прве половине 15. стољећа, то би могла још нека дела, поименце један предговор еванђелију, да припадају њему“.'

Је ли ово научни разлог за тог Само због тога да му се могу приписати друга дјела

Он вели на стр. 64. за Шестшоднев Јована Екзарха, да је то „еп отоз5ез Опотпаћетк, псћ свег ете Котрпапоп“. Шта то значи у једног писца, који пише један научни компендијум са претензијама2 Какво је то мијешање појмова2 Ако је компилација, као што јест, онда се ни у ком случају, ни под каквим видом, не може за њ рећи, да је „ориганално дјело“. Његово резоновање да тужбе преписивача на нејасност руских текстова не дају добру свједоџбу за њих, изговорено је у вјетар и мало значи. То и данас не би било никакво чудо, а у оно доба још мање.

Нетачности и непотпутности у извјесним фактима и тврдњама има приличан број. Тако, међу осталим, она, да првобитни текст Ћћирилове биографије није био грчки. Он вели, да је то мало вјероватно само не каже своје разлоге због чега. Не знам, шта му значи, да су се Срби за Душаново вријеме оцијепили од православне црквене заједнице. Зар је православна црквена заједница инкор-

1 У оригиналу то мјесто гласи дословце овако: „Па Фезег Копзбап п Обега пе Копебап шп ет РћПозорћеп, 4. ћ. то дел ћешкеп Суп шпа епет ђисамзећ-зетзећеп 5ећгабеЏег аиз Фег егзгеп На бе дезв 15. Јавтћипадега, уеглуесћзејћ зутга, з0о аштг еп посћ епшсе апдете Зећг еп, патепшШећ ете Уоггтеде жип Еуапсеит, Шт сеот“. (стр. 63.).