Srpski književni glasnik

ПРИЧЕ КОЈЕ СУ ИЗГУБИЛЕ РАВНОТЕЖУ. 125 све сопственике, велике и мале, а очајањем и бригом све честите грађане и све искрене родољубе.

У осталом, нити има потребе ни смисла причати о Трајку. Све то може се дознати из листова из тог времена, који су сви донели дивне некрологе, а може се и чути од многих виђенијих наших трговаца, пријатеља Трајкових, који су још и сад пуни прича и причица о њему.

Моје је перо слабо, моја личност незнатна, и, не само што угледу Трајковог имања не би мој какав састав допринео макар трунку од трунке, него би још сви рекли да ја, кријући се иза тако цењеног, познатог и слављеног човека, желим да протурим нешто своје, а покојник ми је само изговор, вешто измишљен.

Далеко су од тога моје мисли!

Мој ум и срце моје буне се на саму помисао таког чега!!

Нека ме Бог сачува за увек од тих и таквих сумњн које би само моји непријатељи могли пронети за мене, а у које моји пријатељи никад не би требали да поверују и неће поверовати!

И ја ценим и поштујем Трајка.

Чуо сам, да ће ту скоро, један од наших вреднијих издавача издати опширну биографију Трајкову, као човека на кога треба да се угледа наш и млађи и старији свет. Књига ће бити основана на аутентичним податцима, имаће многобројне прилоге: каква је била кореспонденција Трајкова, неколико аутографа, слика Трајкова, шта

"је Трајко мислио о модерној литератури, итд. итд. Књига ће, уверен сам, привући читалачку публику (цена само 1 динар!).

ПИ И ИДИ У РЈУ РРА И

ПО ЧИНИ Неа и Ра

„4.

Ето с тога, мислио сам да ће читаоце те књиге, који ће се научити да цене и да воле Трајка, интересовати и овај мој приложак Његове кореспонденције, који је случајно дошао у моје руке, а који лепо и са многих страна осветљује племенити карактер његов.