Srpski književni glasnik

746 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

је у српском народу, особито док је у паријархалном стању, значај цјелине био често већи од значаја појединаца. Вјероватно ово је узрок, што опште психичке особине имају овако велики значај.

Чини се да је Цвијић у почетку као старалачке особине сматрао само основне или главне психичке жице,! Доцније као стваралачке факторе истакао је и неко сцецифичне особине појединих крајева, „које су се развиле под утицајем географских, историјских и културних прилика“,“ а затим и тежње појединих крајева, које могу психолошки диференцирати и диспонирати поједине области. Чини се да су ове специфичне особине појединих крајева у Херцеговини највише стварајући утицале. Херцеговац, као и остали Срби динарске системе, има доста

упечатљиву душу; способан је да прими и схвати туђе

и да према примљеном удешава живот. Вјероватно ће се доцнијим студијама моћи утврдити, колико и у самом начину примања има општег народног, у колико утичу оне основне особине.

У Херцеговини смо нашли три групе социјално-психолошких појава, које као стваралачки фактори заслужују нарочиту пажњу. На првом мјесту чини се, да се могу разликовати три различите етничке душе и то: старинци с Балијама као типским преставником, досељеници са Истока (источне Херцеговине и Црне Горе) и досељеници са Запада (западне Херцеговине и Далмације). Поред ових долазе разни социјално-психолошки типови као друга и нарочите диспозиције и тежње појединих крајева као трећа група тих фактора.

О Херцеговцима или „Херама“ има безброј шаљивих прича. У сјеверним дијеловима Србије и Босне „Хера“ постаје каткад врста Абдерићанина, коме се товаре на

' Ј. Цвијић, „Основе географије и геологије Ст. Србије и Македоније“. Београд 1906, Т. стр. 199.

2 „О научном раду“, стр. 16, 29.