Srpski književni glasnik

748 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

Јасеницу, па су њиве претворили у ливаде, одајући се потпуно сточарству. Балије су се тек у новије вријеме почели бавити и земљорадњом.

Социјално је важнији факт што они као најстарије становништво нијесу организовани у братства и племена, и ако има веома разгранатих братстава. Ово нарочито цада у очи, што су се многе досељеничке породице организовале у јака братства.

Име „Србљак“ је назив за људе који живе у планинама и немају потребе да крећу са стоком у далеке крајеве. То име у околини Височице, гдје смо ово име чули, носе Балије, пошто је њих тамо највише.

За Балије се тврди да међу њима има храбрих људи, али да за војничке подвиге нијесу марили види се из тога, што их је мало било под бератима.!

О Балијама као презреној групи међу мусломанским сељацима прича се ово: не врше уредно прописе Мухамедове вјере, не крију жене као други Мусломани, нигда се не купају, ријетко иду у џамију, светкују масу православних светаца. Осим тога за њих се тврди да су једноумчине, тврде памети, суморни, мирни и троми. Балија је ријетко весео, ријетко пјева, а жене су им, каже се, шаљивије. И ако Балија има много, њихов се значај није никад осјећао; то су оне изанђале стариначке етнографске групице са скромним душевним особинама, које не показују ни особитог развића појединих душевних особина, па чак ни особитих тежња за бољим животом или промјенама у животу своје средине. Једностраност, тврдоглавство, суморност, оскудица особитих диспони-

рања појединих особина и општих тежња јесу главне особине ове душе.

Чини се да у извјесним областима Босне има много балијскога. Оне многе приче о бошњачкој тврдоглавости дају се на тип ових људи свести. Ипак и у Босни има разних психолошких типова.

1 Бератом се назива писмо, у којему су побројене заслуге учињене за султана и награде које се дају за те услуге.