Srpski književni glasnik

ЕН РАТ

Ноћ у

а и ж

у

СРНА “ј

; че" У -

Ма

Ди фа 2 3

~

Милтон. 761

толико приватних врлина! А зар Џемс Други није имао ни једне приватне врлине2 Зар је Оливер Кромвел, нека га суде његови најогорченији непријатељи, био без приватних врлина2 И које су, на послетку, те врлине који приписују Чарлсуг Једна верска приљежност, на мало искренија но што је била његова сина, и исти тако сасвим слаба и плиткоумна, и неколико обичних кућевних пристојно-

_сти које половина надгробних плоча у Енглеској при-

свајају за оне који под њима почивају. Добар отац! Добар муж! Да грдне извине, заиста, за петнаест година гоњења, тираније и неверства!

Окривљујемо га да је прекршио своју крунидбену заклетву; а нама кажу да се није огрешио о своју брачну верност! Оптужујемо га де је предао свој народ на милост и немилост најомраженијим и најбездушнијим прелатима; а они га бране тим да је узимао свога синчића на колена и љубио га! Осуђујемо га што је погазио чланке Прошње Права, пошто је за добру и скупу наплату, обећао да их се придржава; а нама саопштавају да му је била навика да иде на молитву у шест часова у јутру! Посматрањима као што су ова, заједно са својим Вандајковским оделом, својим лепим лицем, и својом ушиљеном брадом, он дугује, што тврдо верујемо, највећи део своје популарности код садашњег нараштаја.

Што се нас тиче, свесни смо да не разумемо обичну фразу: добар човек, али рђав краљ. Лакше поимамо доброг човека и неверног пријатеља. Не можемо, ценећи карактер једног појединца, пустити из вида његово понашање у најважнијем од свих људских односа; и ако, у том односу, откријемо да је био себичан, свиреп и преваран, узећемо слободу да га назовемо рђавим човеком, уза сву његову умереност за столом, и уза сву његову уредност у погледу посећивања цркве.

Не можемо се уздржати а да не додамо неколико речи о једном предмету код којега се Чарлсови браниоци воле, да задржавају. Ако је он, веле, рђаво владао својим народом, он је у најмању руку њиме владао по