Srpski književni glasnik

Ма ПАДНЕ РИК УРА

и

- % >

"Е џ. А О

НАУЧНИ ПРЕГЛЕД.

Ст. СТАНОЈЕВИЋ, ИСТОРИЈА БОВЕ и ХЕРЦЕГОВИНЕ. У Београду у Државној Штампарији Краљевине Србије, 1909. Стр. УШ-- 96 м. 8% цена 1 динар.

Између књига, које је изазвала анексија Босне и Херцеговине, јесте и ова кратка историјатих двеју покрајина српских. Такав повод њену постанку, уосталом, обележава и писац говорећи у Предговору како се поводом анексије „осетила потреба да се и шира публика обавести о прошлости ових покрајина“ и да он овом својом књигом жели задовољити ту потребу.

Таква потреба доиста је постојала. Зато је намера Г. Станојевића похвална, и у толико више што целокупне историја тих двеју покрајина не само што није било за ширу публику, него је није било ни за ону која сеи иначе интересовала за овај предмет. Клајићева „Повјест Босне“ (Загреб, 1882) и А. Кнежевића „Кратка повјест краља босанских“ (Дубровник, 1 књ. 1884, П књ 1886, Ш књ, 1887) не одговарају таквој намени ни обрадом нити пак обимом: у њима је изложена прошлост тих покрајина само до пада њихова под власт Турака (до 1472); књижица Паскала Младеновића „Из прошлости босанске“ (Сарајево, 1907) доста одговара потребама публике прве категорије, али је и у њој обухваћен само први период, до пада тих покрајина под власт Турака, Башагићева „Кратка упута у прошлост Босне и Херцеговине“ (Сарајево, 1900) излаже прошлост тих двеју покрајина од њи-