Srpski književni glasnik

800 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

новића, у колико их Г. Др. Шевић има, али само она, која имају књижевне и културне вредности и која су важна по песников живот. Примају се за Матичина издања ови рукописи: „Нови правци у српској књижевности од Г. Драгутина Ј. Илијћа; „Округићев нештампани спис о Дојчин Петру“ од Г.Јована Храниловића; „Из историје Срба у Угарској“ Ш. „Од смрти деспота Јована Бранковића до битке на Мухачком Пољу“ од Г. Др. Алексе Ивића; „О неким господарима града Просека на Вардару“ од Г. Др. Николе Радојчића; „На починку“ прича Г. Милутина Јовановића; „Двоје старих“ приповетка Г. Драгутина Ј. Илијћа. —- Не примају се пет рукописа. — Издаје се на оцену један рукопис. МС.

СРПСКА КРАЉЕВСКА АКАДЕМИЈА. — Скуп Академије Природних Наука 27 априла 1909: 1. Г. С. М. Лозанић приказао је своју расправу: „О електросинтезама“, која ће се наштампати у „Гласу“ 1 разреда. 2. Г. Др. Мил. 3. Јовичић приказао је своје расправе „Хромове и титалове руде са Копаоника и Црнога Врха“ и „Растворљивост оксида елемената хромове групе“. ИМ ове ће се расправе наштампати у „Гласу“ | разреда.

Скуп Академије Друштшвених Наука 2 маја 1909: 1. На основу реферата Г. Др. К. Јиречка о спису монаха Саве Хилендарца: „Монографија манастира Хиландара“

одлучено је, да се овај спис не штампа у Академијиним _

издањима. 2. На основу реферата дописника Г. Др Станоја Стачојевића о расправи Г. Др. Николе Вулића: „Прилози к историји данашње Србије у римско доба“ одлучено је, да се ова расправа штампа у „Гласу“ П расреда. 3. На основу реферата Г. Љубомира Јовановића о расправи Г. Др. Шиколе Вулића: „Место рођења цара Хадријана“ одлучено је да се штампа у „Гласу“ П разреда Председништво Академије расписало је награду од 1200 динара у злату из задужбине архимандрита Нићифора Дучића за најбољи спис из српске историје, полишичке, или војничке, или црквене. Спис треба да изнесе најмање шест штампаних табака. Награђени спис је својина пишчева. Списи се подносе Академији до краја децембра ове године Мур:

Власник, Богдан Поповић. — УРЕДНИК, ЈОВАН СКЕРЛИЋ.

%; аи ој па на