Srpski književni glasnik

810 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

одузимаш себи сваку могућност да учиниш ма што корисно по њих. Затим, ако радиш, одеваш се и једеш, ти својим аукторитом, некако узакоњујеш то њихово тешко незграпно одело, ужасне собе, те њихове грубе браде... С друге стране, рецимо, да ти радиш дуго, врло дуго, целог живота, да се на крају крајева, добију некакви практични резултати, али шта су они, ти твоји резултати, што они могу против таквих елементарних сила, као незнање те масе, глад, зима, дегенерисање» Кап у мору! Ту су потребни други начини борбе, јачи, смелији, бржи! Ако одиста хоћеш да будеш користан, изиђи из тесног круга обичне делатности и старај се да наједном дејствујеш на масу! Потребна је пре свега хучна, енергична проповед. Зашто је уметност, на пример музика, тако пуна живота, тако популарна и тако силна» А затим, што свирач — или певач наједном дејствује на хиљаде. Мила, мила, уметност» -— настави она замишљено гледајући у небо. — Уметност даје крила и односи далеко — далеко! Коме је додијала нечистоћа, ситни грошевски интереси, ко је узнемирен, увређен.. и негодује, тај може наћи мир и задовољења у прелепоме.

Кад смо се приближавали Куриловки, време је било јасно, весело. Где-где по двориштима су врли, мирисало је на ржану сламу. Иза плотова се јасно црвенела оскоруша, и дрвета су унаоколо, ма куд да погледаш, била. сва златна и црвена. На звонари су звонили, носили су ка школи иконе, и чуло се како певају: „Заступница усерднал“. А како је прозрачан ваздух, како високо лете голуби !

Служили су у разреду молепствије. После су куриловски сељаци поднели Маши икону, а дубечански велики перец и позлаћен сланик. И Маша се расплакала.

— Ако је што било казано сувишно или какве неповољности, опростите — рече један старац и поклони се њој и мени. 4

Кад смо се враћали кући, Маша се освртала на школу; зелени кров, што сам га ја офарбао и који се