Srpski književni glasnik

864 Српски Књижевни Гласник. тине неће попуњавати српска владичанска столица у Плашком. Једно (У) је писмо А. Хајстера председника Војног Савета у Грацу истом епископу у Загребу, о попуњавању владичанске столице у Плашком унијатским владиком Т. Пашићем у Марчи. Од ових писама особито је важно прво, где се јасно види тежња војних власти, да се ширењем Уније умиле ћесаревом двору и да зато представе православне као врло опасне вери римској и држави аустријској.

Писма ова преписао је Г. Д. Витковић у загребачком надбискупском архиву из збирке „Ер:шзјојае пизаје5 опотпајез“ ејс. (О овом архиву треба читати: Висаг Е., „Рп1021 ргојејап та п Нгма Кој“ и тако даље, „Мјезшк 2ета зКкоог агпуа“, МЈ, 1904 стр. 192), Преписи су његови тачни, како смо се сами уверили по преписима, што смо их ми тамо исписали. Погрешака има у њима врло мало, и то су већином не издаваочеве, него штампарске. Пошто Г. Д. Витковић није стручњак у историској науци, то се његова тачност у издавању писмевих споменика мора по: хвалити као добар доказ његовог знања латинског језика, српске повеснице и у опће његове ваљане савесности. Његови су нестручњачки преписи тако тачни као Аврамовићеви, и повесна наука мора бити врло захвална оваквим својим пријатељима који савесно ураде оно што су кадри урадити.

Др. Никола РАДОЈЧИЋ.

Рипсе АЈђет Оћлса: 17 АЈђапте ега диезНоп Ф Опеп!. ЗошнНоп де Ја упезНоп Ф Опеп. [Рапз 1908, 6. Пијатпс бднНеиг, стр. 298, п — 80, 4 1тс8].

у

Једна добра књига о Албанији није још написана, _ и ако се о овој турској провинцији одавно писало (РошацеуШе: Уоуаге еп Могве, а Сопзгаппор!е е! еп Абата, _ 1805; Јбтаћип Мапгопг ЕНепа: Метогге зиг !а Отдсе ер