Srpski književni glasnik

ЕТИКА И АЛКОХОЛИЗАМ 123

Ми смо захвални антиалкохолном покрету, што данас ни један образован човек, ни један читалац не може рећи, да није обавештен о суштини алкохолизма; данас може сваки, који није намеран или који неће намерно да жмури, да буде сбавештен о чињеницама алкохолизма. То може учинити сваки свештеник, наставник, судија и сваки човек који уопште чита.

Господин судски саветник Буде већ је поменуо најважније чињенице алкохолизма! и ја их могу стога као познате претпоставити, зато ћу се ограничити на своју ужу тему. Ми ћемо се позабавити алкохолизмом као хроничном појавом у маси, као погледом масе и моралним расположењем масе, а затим и појединим пијанцем. При том, кад говорим о пићу и пијанцима, онда имам у виду неумерено пиће, јер усамљени, доиста умерени пијачи, који алкохол сматрају и употребљавају тако рећи као лек, не долазе у посматрање.

Ради етичког процењивања пијанчења морамо најпре одговорити на питање, да ли је алкохолизам, као што се често пута тврди, последица. економских или других друштвених стања, или је само симптом, или је узрок зала, који му се стављају на терет од стране вођа апстинентног покрета.

Узмимо случај, да је он само симптом: медецинари имају у великој мери само симптоматичну медецину па ипак нико неће хтети сасвим да одбаци медецину. Исто тако не би смео ни један увиђаван човек да одбаци анти алкохолни покрет, ако је алкохолизам само симптом, само епифеномен> других друштвених стања. Али алкохолизам је више од самог симптома, више и од саме последице, која пак одмах постаје узроком. Алкохолизам је непосредни проузроковач пи узрок оних невоља, које

1 Видде, Геђепујтепде оћпе АЈкоћој, Ејепађиге 1905. — Чињенице о алкохолизму сваки може наћи у књизи: ОР. Н. Норре, Гле Тагзасћепр Џђег деп АЈкоћој, 3 изд. 1905. Берлин.

2 епифеномен — узгредна појава која прати другу.