Srpski književni glasnik

:

2 | 3

д

5 ЕТИКА И АЛКОХОЛИЗАМ. 199

них невоља; он се мора борити противу беде, он мора с планом радити на њезину отклањању. Алкохолизам слаби осећање за ближње, слаби вољу к раду, слаби веру и поверење у човечје достојанство. За делатну љубав ка

ближњему, за рад за ближњега треба бистра глава и чиста душа.

Љубав ка ближњему и рад за ближњега захтевају у овоме случају: да дајемо пример апстиненције, уздржљивости. Пример против примера. Примером пијења алко холних пића највише се греши, јер велика већина оних који пију заведена је примером. Ни један човек нема од природе потребу за алкохолним отровом. Нарочито су образовани људи позвани да пружају овај пример, јер они морају данас потпунце познавати замашај алкохолизма.

Али у том погледу не можемо увек дати себи најбоље сведочанство. Разгледајмо око себе по образованим круговима, колико их има међу лекарима, адвокатима, судијама, учитељима, свештеницима, који не пију алкохолних пића. Кад при данашњем стању науке о алкохолу један лекар, учитељ или васпитач трпи или чак препоручује алкохолно пиће, онда он обмањује и врши злочин. М кад искуство учи, да се свеколико васпитање постазава не говором, већ живим примером, онда је дужност образованих и управних кругова друштвених, да униште празноверице о алкохолу, теориски — поуком, а практично — уздржавањем.

Криминална статистика нам казује, да је алкохолизам стални узрок многих злочина, нарочито противу лица. То је стога што алкохолизам поткопава љубав ка ближњему и потпирује узајамну борбу. Алкохолизам чини да наше потребе буду неприродне и гони нас у нервозну журбу и грозничаву утакмицу; он подбуњује и дражи појединца противу појединца, друштвену класу противу класе, народе и државе једне противу других.

Кад размотримо присније везе људи са људима, онда нам сенајпре јавља дријашељсшво. Без пријатељства неможе се живети, то је толико пута и тако лепо разлагано. Али

9