Srpski književni glasnik

132 Српски Књижевни Гласник.

наравно је куд и камо опасније. „Поштуј оца и матер своју“ — да заиста, али данас морамо још додати: Чувај и поштуј и душу детињу !

Љубав ка ближњему биће тако истинска љубав за добро наших ближњих, али њени утицаји добиће важност за удаљену будућност. Отуда се добивају захтеви тако зване хигијене раса (Плец и други), народа и племена. Недавно нађох једну књижицу од Розегера, са натписом: „Немачки порок“. Што Розегер жигоше као немачки по: рок, то је исто тако и енглески, француски и словенски порок; алкохолизам је космополитски порок, нешто општечовечанско, управ нешто нечовечно. |

Дужност је сваког мисаоног човека да делом припомогне препорођају свога народа; то ће сваки најбоље постићи тако, ако најпре енергично поради на себи, на својој породици, на својој деци. Свачија је национална дужност да заустави дегенерацију која прети народима, то данас заповеднички захтева истински патриотизам. Не само спољна политика, већ унутрашња политика — самоваспишање, самопреображај, самопрепород гласи национална лозинка, стога се мора снажно порадити на уклањању свих штета, што их је алкохолизам нанео.

Алкохолизам слаби целокупну личност појединца и стога баш иде на руку социјално политичкој неслободи. О Ликургу се прича, да је покорене народе подстицао на неумерено пиће, да би их могао боље савладати; исто тако је у нашем друштву пијењем у маси условљена на једној страни социјална и политичка неслобода, ропство, а на другој страни власничко исисавање. Алкохолизам је непријатељ социјалне и политичке једнакости и слободе; алкохолизам је непријатељ демократије, помагач апсолутизма, за који он подједнако ствара и робове и тиране. Сва досадашња политика вођена је у спољњем правцу; наши погледи у биолошки напредак и опадање друштва опомињу све народе и државе да замене екстензивни политички рад — у главном насилничка политика споља и унутра — интензивном културном политиком.

о ~

Зе о Деда

> ЈГ “ - ћ ва пут, Мекоћ њена