Srpski književni glasnik

ЕТИКА И АЛКОХОЛИЗАМ. 133

Етика и религија, која алкохолизам трпи или чак потпомаже, то је етика и религија смрти. Алкохолизам није само узрок многих болештина, он је управо непосредни или'посредни узрок опадања. Жртве алкохолизма у човечјим животима далеко надмашују жртве ратова; али жртве алкохолизма не само да изумиру, већ се бедно провлаче кроз живот и усађују своју немоћ у будућа поколења. Алкохолизам је главни узрок нервоза и душевних болести, он је поглавити узрок самоубистава, која својим страховитим бројем (најмање 60.000 годишње у Европи) и својим сталним прираштајем најжешће оптужују нашу образованост и цивилизацију.

Браниоци пића заступају своје погледе као одбрану радости и уживања у животу, као избегавање аскезе. У ствари, они бране жудњу за смрћу, због које се заваравају болешљивом фантастиком алкохолизма. Алкохолизам потиче сасвим очито из илузија, самообмана и уображених идеја. Наравно да је то загонетка, како су људи наведени на такве уображене идеје; ну то није једина уображена идеја, којој су се људи одавали; заблуде, празноверице и лажна мишљења беху до сада кобно наслеђе човечанства, које се отима за светлошћу, заиста је скоро непојмљиво, како људи алкохолом цео свој живот потискују лажним и настраним правцима. У Аустрији на пример издаје се за алкохол скоро иста сума, колико износи цео државни буџет. У Немачкој издају за алкохол скоро три милијарде, дакле више, много више, него на цео државни буџет. За сву храну издаје Немачка око 13,250 милиона марака, одатле долази скоро четвртина на непотребни, шкодљиви, убитачни алкохол. Многи се жале на огромне издатке милитаризма, међутим на алкохол се издаје два пута, па и три пута више.!

1 У нас је сам Београд издао 1900 на алкохолна пића 312 милиона динара. У целој Србији потроши се годишње 50 милиона литара ракије, 60 милиона литара вина и око 10 милиона литара пива,

ПРЕВОДИЛАЦ.