Srpski književni glasnik

Научни ПРЕГЛЕД. 145

минимални програм, који садржи: „Интервенцију државе за прелаз из капиталистичке области у националну област разне категорије срестава за продукцију и размену саобразно њиховом степену зрелости за социјално присва-

јање; освојење јавних власти општим правом гласа; ме-

ђународни споразум радника.“ То је програм који и данас служи основом социјалистичкој фракцији у парламенту. То је програм који карактерише оно, што би доцније именовано „реформистички социјализам“ чији је протагонист историчар, философ, политичар и велики говорник Жан Жорес.

За време Драјфусове афере, када су клерикализам, монархизам и национализам поново почели главу да дижу и да прете Републици, социјалистичка борба такође се видно акцентира. Жорес учествује у Золином процесу и громким чланцима у „Малој Републици“ расветљава питање масом података и доказа у корист истине и правде.

Настаје једна доста приметна криза у социјалистичкој странци уласком Милерана у кабинет Валдек-Русоа на портфељ министарства трговине. Овај случај би различито дочекан. Он би повод живим унутрашњим борбама странке, нарочито међу Гедистима и Жоресистима. Док су први тражили искључење Милерана из странке, други га подупиру. И овде се манифестује јасна одво-· јеност групе Геда од Жореса; по речима Буглеовима „док је први још у напред спреман да извесну нову идеју одмах одбије, овај пак други спреман је да јој одмах места направи“.

Драјфусова афера и Милеранов случај био је повод новим уједињеним и унутрашњим борбама најновије фазе социјализма у Француској. У то време баш пада и оснивање „Одбора Бдења“ одлучног да „организује без одлагања за одбрану Републике све социјалистичке, револуционарне и републиканске силе“, да „не дозволи милитаристичким заверама ни да дирну у врло ретке републиканске слободе и да не остави улицу ре-

10.