Srpski književni glasnik

а да

~ УРИ Ј 41 78

о У РУЧИ

МАЉЕР ЛИЦЕ ЊЕ >

Политички ПРЕГЛЕД. 65

чити један зајам у иностранству. Сад је тај зајам и закључен у Енглеској. Зајам од 6000.000 перпера, а петопроцентни. За сто номиналних добија Црна Гора 86 и по ефективних перпера или круна. Група енглеских банака која је зајам емитовала дала је зајам без какве нарочите обезбеде, без какве контроле или надзора над приходима који ће служити за отплаћивање зајма. Влада црногорска је обавезала Црну Гору да ће зајам од 6 милиона круна исплаћивати из чистога прихода од царине и монопола соли. Емисиона банка је примила на себе све трошкове око издавања обвезница, за жиговину, за котирање на лондонској берзи, и томе слично.

Зајам црногорски, чије је обвезнице за један милилион круна узела Руско-Кинеска Банка, уписан је одмах. А употребиће се на зидање државних зграда на Цетињу, казнених завода, подизање путова и мостова, и исплату других ранијих зајмова који износе око два и по милиона круна,и на наоружање.

Да би се омогућило грађење железница Дунав—Зајечар—Књажевац—Ниш; Чачак— Горњи Милановац—Београд; Београд—Смедерево, и осталих железница ускога колосека, да би се могло саградити пристаниште на Дунаву, да би се могло извршити преоружање војске, српска влада је закључила нов зајам. Зајам је од 150.000.000 номиналних динара, с интересом од 4 и по одсто,а исплатити се има за 50 година. Емисионе су банке Отоманска Банка и Берлинско Трговачко Друштво; емисион курс је 87 и по динара. Гарантија за исплату зајма је вишак од чистих прихода самосталне монополске управе и вишак од чистих прихода царинских који се прибирају за монополисане предмете — и то тек онда пошто се обезбеди служба зајмова од 1895, 1902 и 1906 године. Од овога зајма употребиће се 62.500.000 динара за железнице, а 54.000000 динара за војне набавке. У току прошле и ове године одређена је за само преоружање и други ратни материјал око 94 милиона динара.

ИНОСТРАНИ,

8