Srpski književni glasnik

Научни ПРЕГЛЕД. 857

примера и изрека из библије, и нико од оних који знају ствари не би то рекао ни за ову, ни ма за коју другу од наших старих биографија. Ја сам само рекао -- ето реченице горе наведене да сваки може ствар проверити — да ова биографија нема тих примера и изрека у шоликој мери да се њима заусшавља причање а развлачи дело; да причање, напротив, упркос тим примерима, шече живо, непрекидно пи с много интереса. Ја сам то истакао као разлику између те биографије и других биографија Данилова зборника, код којих, обратно, примери библиски зауставе причање и развуку дело. Ја сам, даље, ту исшу разлику и поновио, тако исто јасно као и овде, и још с више истицања, кад је требало дати општу карактеристику „целог Даниловог зборника (стр. 52-53); Г. Станојевић сам каже да ја ствар „на два места тврдим“. Сувише, ја сам шу исту разлику, — која представља однос живости причања према количини цитата из библије уопште, и која је, према томе, толико општа да не вреди само за писце Данилова зборника него и за друге старе биографе, — исшакао и код друга два писца, Доментиана и Теодосија (стр. 46-47), и изриком рекао да је то ша исша разлика (стр. 51-53). Ја не могу сва та места овде наводити; она стоје на означеним странама моје књиге јасна и изричита тако да нико не може ни за тренут бити у недоумици шта она значе.

Поступак Г. Станојевића при овој замерци показује шакву нелојалност да се већ не може схватити. Ја са" сличну нелојалност констатовао код њега већ и раније (замерка под бр. 7: пример са Стрезом), али је још несхватљивије да он ту нелојалност и сонови.

А ако то није нелојалност него неразумевање, онда је и то неразумевање такво да се ни оно не може схватити. Одиста, какав је то критичар, који тобож озбиљно критикује књигу и мисли да има права на то, — а овамо не може да разуме ни најпростије и најасније реченице у њој!

10. Г. Станојевић је, видели смо, више врста нело-· јалних средстава употребио у својој критици. Он ће

Пун мо с = ~ ~

ка» Бенд чи х- 5 мама - ~ — - -- о не –_- сре пр Рини рит