Srpski književni glasnik

930 Српски Књижевни Гласник.

Г. Станојевић каже (стр. 55) на ово: „То је нетачно“. При томе се не позива ни на једну од означе: них књига, нити на коју другу историју старе јеврејске и старе хришћанске књижевности, на које би се за овај случај једино могао позвати. Позива се само на књигу Крумбахерову, и отуд наводи једну и препричава другу реченицу, које обе, по његову мишљењу, стоје у опреци с оним што сам ја рекао.

Те две реченице Крумбахерове књиге,! међутим, не стоје ни у каквој опреци с оним што сам ја рекао. Ја говорим о канону и апокрифима у Ирвој хришћанској цркви, а ове две реченице говоре о канону и апокрифима у византиској цркви. Ја говорим о посшању канона, а ове две реченице говоре о даљој судбини његовој, 0 исшорији канона после посшања, у даљим временима. Ја говорим како се образовао канон, шта је у њега ушло, шта је било с апокрифима, кад је све то било, — а ове две реченице говоре да ли је византиска црква осећала потребу да добије коначан састав канона, да ли су византиски писци умели да наброје шта све од списа спада у канон, да ли је било дискусије поводом тога, да ли је Синод штогод одлучивао поводом тога. Све што те две реченице казују, биће да је тачно, али оне ништа не сметају да и оно што сам ја рекао, буде тако исто тачно.

Гледајући на овај доказ Г. Станојевића, на ове две реченице Крумбахерове књиге којима он хоће да покаже „нетачност“ мога излагања, мени није врло јасно шта је хтео Г. Станојевић. Ако је хтео да покаже да је мени

1 Те две реченице гласе: П1е спесћаасћо Ктеће етртапа плен етта! даз Вед та, етеп деПпшуеп Ађвећ 55 дез Капопз дег 1]. Зећтић тд семшпеп. Та дег Аштла упе дег хип Капоп гећотееп Впећег уејећеп Козтаз Ја Ккор]ецзћез, Геопбоз хоп Вухапх, Апазђа5108 5 таез, Јоћаппез уоп РатазКоз, МКкерћогоз уоп Копзбап пореј, Рћоноз, ппа зеђ5| посћ зрабеге, лута Јоћаппез Лопатаз, Ма ћаеоз ВЈавбагез уоп етапдег ађ, оћпе даз5 Фе Ађуејећипсеп зшт бесепзђала хоп Шбегатзећеп Везргесћипсеп одег зуподајеп Епзесћеј ипсеп гетасћЕ уогдеп у4геп (Кгашђасћег, стр. 123-4).