Srpski književni glasnik

Научни ПРЕГЛЕД | 87

Што сам ипак, покрај све савесности и труда које сам уложио у израду библиографије и целе књиге, пропустио да наведем издање Хамартола, то је сасвим појмљиво. Књиге (нпр. Крумбахер) по којима Г. Станојевић наводи то издање, иако сам их чешће имао у рукама и њима се служио, ја„нисам узимао за своје библиографске циљеве, што је сасвим појамно према карактеру библиографије у мојој књизи. Имајући у првом реду да забележим литературу којом сам се служио, ја сам свако издање и расправу из те литературе бележио, и сваку даљу на коју ме је она упућивала, даље читао и бележио. У целој шој лишерашури, наиме у оној која говори о српским преводима грчких хроника у нас и нашој историској радњи уопште, а која у мојој библиографији хвата шест страна сишнога шексша, ја нисам нашао ни најмањег помена 0 издању Хамаршола. Зато нисам то издање ни забележио. !

То је, дакле, једина замерка Г. Станојевића коју примам, па и та, као што се види, није у ствари „погрешка“ него више допуна онога што сам и сам означио да потребује допуну.

' Библиографији моје књиге Г. Станојевић чини још једну замерку. Код литературе о средњевековним романима и приповеткама, који се налазе у српској и другим књижевностима, ја сам забележио у својој библиографији само оно што од те литературе има везе са српском књижевношћу, и то изрично рекао. Напоменуо сам, међутим, да „о тим романима и приповеткама постоји велика литература, пошто се они налазе у многим западним књижевностима“, и додао у загради: „она је сва забележена у Крумбахера“ (стр. 380). Г. Станојевић, наводећи ово, код речи „сва“ ставља знак дивљења, и наловезује на то крупне речи (стр. 54). Ту су нпр. оне чешће навођене његове речи како за изучавање старе наше наше књижевности „треба добро проучити и све оне томове Вугап зеће Лензећги!-а“, и ту је закључак да ја нисам „био свестан тога“ кад сам могао написати да је сва литература о романима и приповеткама 3:бележена у „Крумбахера“ а не и у тим „томовима“ (стр. 04). Шта је управо хтео да каже Г. Станојевић овим крупним речима Да ја

"не знам да постоји овај Крумбахеров часопис: Па ја сам сам писао

у таом истом часопису два чланка! Да није сва литература забе-

_ лежена у Крумбахеровој књизи. Па, наравно, да није. Има је нешто