Srpski književni glasnik

160 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

на акционгрској подлози. Исто тако, усвојен је и предлог Г. Адолфа Кунта о железничким картама за новинаре и о маркама за заграничну експедицију новина.

Увече је на Калимегдану био велики, обилно посећен кермес, који су београдске госпође приредиле у част словенских гостију.

20 јуна, у 8 и по часова, отворена је последња седница.

Пошто је утврђен избор чланова егзекутивног одбора за Словенску Телеграфску Агенцију, одређен је, на предлог Хрвата Г. Лакатоша, Загреб као место за Конгрес идуће године, с тим да се ту састану само делегати, ако се буду појавиле какве сметње.

После једног практичног предлога Г. Габршека, Г. Нушић затвара Конгрес захваљујући учасницима и побрајајући постигнуте успехе: Прву Словенску Изложбу Новина и Часописа, ступање Руса у Савез, стављање на реалнију основу питања о Агенцији, и учешће, први пут, свих словенских племена на Конгресу.

У 9 и по часова, конгресисти су присуствовали дефиловању војске пред Двором.

У 4 часа, Краљ је примио у дворском врту све. учаснике Конгреса.

После тога, засебним возом, учињен је излет до Топчидера, који је био препун света. |

Увече је Престоничка Општина давала велики банкет код „Коларца“, у част словенских госгију. На њему су говорили Г.Г. Холечек, ЈБ. Давидовић, Башмаков, Др. Д. Аранђеловић, С. Стасјак, Љ. Стојановић, (чији језгро“ вит говор, после једнога немилог инцидента између Руса и Пољака, учинио је дубок утисак), Љ. Бабић-Ђалски, К. Стојановић, Бобошевски, Пустослемшек, Гига Гершић, и други. а

Сутрадан, 30 јуна, гости су, засебном лађом, учинили излет до Ђердапа. У Смедереву им је приређен ручак, на коме их је срдачно поздравио Г. Ж. Тајсић, апотекар, а у Великом Градишту банкет, који је, љубазношћу тамошњих госпођа, превазишао све остале. Из Текије се стигло у Београд 1 јула у ноћ

2 јула су се гости почели разилазити из Београда. Многи су остали да учине који излет по унутрашњости Србије. Моли;

Власник, Богдан Поповић. — УРЕДНИК, ЈОВАН СКЕРЛИЋ,