Srpski književni glasnik

Нума РУМЕСТАН. 15741

=

прво ступите у Оперу... Постараћу се да вас првом приликом прикажем. Сматрајте да од данас припадате Опери.

Валмажур је мислио на жиговану хартију коју је носио у џепу од прсника; али Кадајак, као да је погађао његову мисао, пружи му своју меку руку:

— Овим се обавезујемо обојица, драги мој...

И показујући Мајола и Ла Вотерову, који су срећом били заузети на другој страни, јер би иначе морали прснути у смех:

— Питајте своје другове шта вреди Кадајакова реч.

Рекавши то, он се окрену, и врати се у дворану. Игранка се сада ковитлала у салонима који су били живљи мада је у њима било мање света; и пријатни оркестар светио се због три часа класичне музике читавим низом правих бечких валцера. Високе личности, озбиљни великодостојници, били су уступили место младежи, жељној забаве, која игра ради саме игре, опијајући се разлепршаним витицама, чежњивим погледима, шлеповима који се обавијају око ногу. Па ни сада, политика није губила своју моћ, и стапање које је Руместан снивао, није се могло извршити. Од два салона где се играло, један је представљао левицу, а други је био обојен белом бојом, чистом као крин,!: поред свих Хортензијиних напора да удружи два противничка логора. Министрова свастика и кћи председника Касације, она је била предмет опште пажње, и око њеног великог мираза и утицаја облетао је читав рој обожавалаца.

Лапара јој је узбуђено изјављивао за време игре да му је Његово Превасходство допустило... Али у том валцер престаде, и она оде од њега не чекајући крај реченице, и приђе Межану, који није играо, али се ипак није могао одлучити да оде са забаве.

— Што сте тако суморни, ви озбиљни, разумни човече !

Он је узе за руку:

' Грб француских краљева: три цвета белога крина, Пр.