Srpski književni glasnik

9238 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

Одбора, да се „Упутства за испитивање народа и народног живота“, од Г. Др. Јована Ердељановића прештампају у 1500 примерака, јер је прво издање растурено. 3. Усвојен је предлог Академије Друштвених Наука, да се аутобиографија покојног Др. Димитрија Матића пошаље Државној Архиви, да је она откупи.

Целокупна Академија имала је скуп 10 јула: 1. Утврђен је буџет Академије за 1911 годину. 2. Усвојен предлог Руске Академије Наука о Савезу Словенских _ Академија и Учених Друштава.

Академија Друшшвених Наука имала је скуп 16 јуна: 1. Приказана је историјска студија Г. Др. Владана Ђорђевића: „Црна Гора и Аустрија у ХУШ веку“, која ће се штампати као засебно издање Академије. 2. Расправа Г. Др Драгутина Н. Анастасијевића: „Још о години смрти Немањине“ дата је на оцену Г. Др. Станоју Станојевићу. 3. Одлучено да се Преписи Ал. Прљинчевића из Тројичког Требника о богумилима штампају у Споменику П разреда.

Академија Природних Наука имала је скуп 18 јуна: 1. Расправа Г. Др. Недељка Кошанина«“ „Вегетација планине Јакупице у Македонији“ дата је на оцену академику Г. Др. Јовану Цвијићу. 2. Расправа Г. Др. Милу. тина Миланковића: „О кинематичној симетрији и њеној примени на квалитативна решења проблема динамике“ дата је на оцену академику Г. Др. Михаилу Петровићу. — На скупу ове Академије 26 јуна, ове расправе прим љене су за Глас 1! разреда.

Академија Философских Наука имала је скуп 27 јуна: 1. Приказана је расправа академика Г. Др. Александра Белића: „Акценатске студије 1-11“, која ће се штам. пати као засебно издање Академије. 2 Фасправа Г. Драгутина Костића: „Тајно писање у јужнословенским ћириловским споменицима“ дата је на оцену академику Г. Љубомиру Ковачевићу. Е

Свечани Скуп Академије био је 26 јуна. На њему је објављена награда из Задужбине Николе Ј. Марино: вића, коју је Одбор Мариновићеве Задужбине досудио Г. Јовану Дучићу за збирку песама. Председник Одбора прочитао је свој реферат о награђеним песмама.

Академија је расписала нов стечај за награду од 480 динара из Мариновићеве Задужбине за одлично поетско дело са моралном и патриотском тенденцијом. Награђени спис је пишчева својина. Списи за награду подносе се Академији до 1 маја 1912 године. МР