Srpski književni glasnik

148 Српски Књижевни ГлАСНИК.

пита за друго, али пре него што је тврдио да та два прилога не иду хронолошким редом имао је за дужност да проучи оба та прилога. Јер да је ово учинио, извесно је да не би тако тврдио и тада би га прошла готовост да наниже читаву ниску од сличних погрешака код мене.

Он или није хтео да чита та два прилога или се правио да није видео ништа друго до датуме у натпису изнад докумената, кад је могао да тврди једну нешсшину. Јер та два прилога правилно су распоређена, при свем том што на првом од њих пише да је писан 10 децембра 1684 по старом календару — а то одговара 20 децембру по новом — а други 19 децембра по новом. А они су правилно распоређени зато што је датум на првом погрешан, што сам био означио на стр. 293 ставивши знак питања иза речи „Чесетђге“ у датуму „оста 10 десетђге (2) 1684. 5Ш1 Место“. Да је пак погрешан датум, види се по белешци, коју је секретар провидуров маписао у врху тога документа: „Ттадилопе, псеуша а Санаго 19 десетфгте 1584“.: По овоме се види да писмо које је стигло у Котор 19 децембра по новом није могло бити писано на Цетињу 10 децембра по старом, па је зато и стављен знак питања, сумње, да је то тачно.

Преко тога знака питања Г. Вулић је прешао као да не постоји. То му не ваља. А још му мање ваља што није хтео да види да је прилог под Ш писмо цетињског владаке Рувима Бољевића которском изванредном провидуру Антонију Зену, које је у Котор стигло 19 децембра по новом, а прилог под ТУ да је одговор шога истога провидура, шога исшога дана, шоме исшоме владици на шо његово писмо.

За свакога који уме да мисли јасно је: да одговор хронолошким редом не долази пре писма које га је изазвало, него после њега. То је могао знати и критичар, Г. Вулић, па да не тврди како по хронолошком реду долази прво прилог под бр. ТУ, па за њим бр. Ш!

Исто тако он није хтео да види да је писац прилога под број ХХ, цетињски владика Висарион Бориловић, учинио погрешку, кад је то писмо датирао под 28 новембром (1686 године) по старом календару. Гу је очигледна погрешка, јер

' Црна Гора за Морејског рата, стр. 298. 2 туђа. 312,