Srpski književni glasnik

УМЕТНИЧКИ ПРЕГЛЕД. 153

Она је од веселе и једре цуре Руже, која мирише здрављем „од земље“, начинила пусту девојку која не мари да чува границе доброга тона, и у гестовима својим иде до крајности. Њен темперамент је те вечери био више диач! темперамент, и ко није научио на такво схватање и ту врсту глуме био је у незгодном положају, да пре изиђе из гледалишта него да посматра шта се на бини догађа. А г-ђа Спасић треба да прође и кроз оперско-глумачку школу. Нека се у Бечу на примерима поучи како темперамент остаје темперамент а не извештачено бацакање, и како сентименталност има све природне одлике сентименталности, а није просто састављање шака као за молитву и тихо и одмерено корачање, више круто него скромно.

Г. Турински, који са успехом негује свој глас и на добром је путу да постигне лепе резултате, врло је топло певао партију несрећног Силвена. Да је само мало, мало, отреситији био! Познату романсу б послушај“ и песму број 7 дао је са пуно топлине. Топлота му је већа него волумен гласа, и његов лирски тенор ће увек врло лепо интерпретирати улоге сродне Силвеновој. Г ђа Стојановић се трудила да буде окретнија и као глумица и као певачица. Боља је била у улози Жоржете него ли као Бастијена; јер је лакше реалистички приказати једну обичну сељанку, која поред умно скученог мужа заборавља на брачне обавезе, нарочито када злогласни пусти“ њак не звони. Али она треба озбиљно још много да учи, ако мисли да развије свој, ипак леп, певачки орган. Господин Иличић, Тибо, био је добар. Његов глас чудне боје и нианса врло добро пристаје уз све манире овога сеоског шепртље.

У споредним улогама истакао се крупан бас Г. Туцаковића (Проповедник) и лаган субретски тон Г-ђице Бошњаковић. Г. Гошић, који „не намерава одавати се певачкој каријери“, певао је својим ненаметљивим баритоном доста опсежну улогу драгонца Белами, и помогао је да се „Виларови драгони“ доста лепо, са нашим снагама, изведу у Народном По зоришту.

Хор је био врло добар. Оркестар је имао више полета него ли у Моцартовој пасторали, и Г. П. Крстић је са више

воље дириговао. МилојЕ МИЛОЈЕВИЋ.