Srpski književni glasnik

ВУЕРЛСКИР КЕ. ЗНА ОИ

„Крај мора“, „Стари сват Спиридион“, „У војничком табору“, „Дум Кеко“, „Писари“, „Дангуба“, „Старица“, „Поход“, „Злочин“, „У страстну недјељу“, „Јаран“, „У јесењем сунцу“, „Отргнут живот“. Четири од ових приповедака штампане суу „Српском Књижевном Гласнику“ („Стари свети Спиридион“, „У војничком табору“, „Отргнути живот“ и „У страстну недјељу“). У занимљивом предговору писац каже:

„Ова збирка мојих, већином кратких прича, мимо све остале, најмилија ми је. У њој су сабрати моји утисци и часовита нека запажања растркана по Острвима и Приморју, кад сам упокојен сласти живота безбрижно, прожет слатком меланхолијом, гледао сунце и море. Сјећа ме густих рата и влажних жала, сјећа ме на испустан, млад живот, кад ми на

памет није долазила мисао: чему да живим» — Најраније од ових прича писане су импресивно, нагонски, са потребом да пишем — оне су чисто моје. Пишући их, нисам дуго разми-

шљао, чувствовао сам и у страсти и у самилости. Сада, трагајући по њима, у души ми се буде потајале, раскидане успомене, и будећи се миришу на сретан младићски живот, и силим се да их у себи задржим, али се оне кидају од моје душе, и као да стоје одјелито изван мене.. А на њихово мјесто долазе јаче и дубље мисли, али злобне и опаснг, јер увлачећи се у душу ми смишљено и наметљиво питају ме: чему да живиж“.

ДрРуГО ИЗДАЊЕ „МАКИЈАВЕЛИЈА“ Г. СЛОБОДАНА ЈОВАНОВИЋА. — Политичка студија Г. Слободана Јовановића „Макијавел““ првобитно је изишла 1907 у „Српском Књижевном Гласнику“, а одатле је оштампана у засебну књигу. Сада, у издању књижаре Г. С. Б. Цвијановића, излази друго, прегледано и поправљено издање (80, стр. 120; цена 1'5Один.) Измене у новом издању знатне су. Писац је поједине делове изнова написао.

пе

„СРПСКО-БУГАРСКИ КОМИТЕТ ЗА ЕКОНОМСКО ЗБЛИЖЕЊЕ СРБИЈЕ и БуГАРСКЕ“. — Под овим насловом, у издању овога Комитета, изишла је једна мала брошура за пропаганду, у којој су говори двају председника бугарске и српске секције, Г.Г. Ст. Караџова и Др. Михаила Поповића. У књизи је и статут и пословник комитета и његов програм рада.

Ново ПАЗАРСКИ САНЏАК, војно-географска студија од ђенералштабног капетана М. Ђ. Недића. Рашник, књига 1ХУШ; сједном картом. Ово би била до сада најбоља студија о санџаку да нема извесних индискрација које се тичу његове будућности. Ин.