Srpski književni glasnik

7 +

а. иР< и

Бле ЕП КЕ. 159

Стефана Немање архитектура је потпуно византијска и не представља ништа нарочито. Даље се дели на три доба: П : 191—1280; П: 1280—1360; Ш:1360—1450 године. Свако је од ових доба окарактерисано и описани су манастири и цркве, који им припадају. — Апстрахујући од тога што у овој књизи има погрешаки, у које морају пасти странци кад пишу о нашим стварима а не познају нашу литературу, и од њезине стварне вредности која је зависна од наших проучавања, књига је интересантна, одлично издана, са врло много врло добрих слика, и ванредно укусна и лепа. Кад ће наша публика добити у руке своју књигу о лепим споменицима своје прошлости 2 АЈ 415:

Рет епдазсћепде На ђтопа, Тагкзеће Еп ипсеп уоп А. ПЛаг ипа Е. Јпзађајо, Мепас дег Шегапзсћеп Апзја Кивеп ипа Сбтшпеа, Етапкш а. М. — У Немачкој о питањима Бли“ ског Истока и ако се не пише много, ипак се пише добро и савесно; последњих година има неколико добро документованих, врло информативних списа о том. „Полумесец се гаси“ је са свим изузетак од тога: нити је добар, нити савесно рађен; то је збирка најлуђих измишљотина каквих нема ни у причама из хиљаду и једне ноћи. Ту је цариградско предграђе Сан-Стефано све изривено лагумима, у којима се скрива руски арсенал, а као калуђери преобучени руски војници само чекају на миг па да из топова бомбардују царску престоницу, и то великим оптичким стаклима. Сан Стефано је у вези са Светом Гором, том руском предстражом на Балкану. Фантастична је прича о крађи извесних докумената са кедифског двора 'која компромитују Енглеску и којих се некако волшебно дечепао немачки генерални консул Опенхајм. Још је волшебније Опенхајмово бегство због тога.

Кад: им затреба, писци ће измислити и тестаменат султана Азиса; позиваће се на документа којих никад није ни било; створиће тајне уговоре и савезе, који се само остваривали у њиховом надраженом мозгу. Све је уперено против политике Енглеске и Русаје; оне су демони исламизма. Турску не могу регенерисати европске реформе, нити њене ин ституције, младотурски режим је само једна варка, дело Енглеске. Турска се може обновити једино на основу старог њеног закона верског, да призна и слободу вероисповести и другим народима. Писци траже повраћај староме, како би из таког стања ствари Немачка могла црпсти највише користи за се. ЈБ.

А Утајане е М. Саиде!: Га хте роп апџе дап5 1е5 денх топдев. Рап5, А!сап,. 1912, стр. 622. — У низу одељака извршен је преглед догађаја у свима државима оба света,

4 4"