Srpski književni glasnik

160 Српски Књижевни Гласник.

како унутрашњих тако и спољашњих, за време од октобра

1909 до октобра 1910 године. И у овој књизи као и у ра-

нијима исти метод, иста тачност, исти ред. За догађаје на

Балкану израдио је преглед читаоцима познати нам Рене Анри. Је МЕ

Г. СоПаз ећ Е. Опаш!: Нзгоџе де Г Етр:гте Обо: тап јизди а ја Кеуопоп де 1909, Е. А!сап, Рапз 1910. — У овој књижици, која је ХХ]Х у „Корисној Збирци“ Ф. Алкана, описано је у кратким, али довољним потезима историја турске царевине од њеног почетка па до наших дана. Ин.

ДРУШТВА И УСТАНОВЕ.

Српска КРАЉЕВСКА АКАДЕМИЈА. -— 5 јануара одржан је скуп целокупне Академије, на коме је одређена књижевна помоћ за 1911 годину из Фонда Михаила и Марије Миловојевића, и то: Г.Г. Људевиту Вуличевићу, књижевнику у Италији и Стевану Петрову Бетевићу, књижевнику у Београду, — обојици по 450 динара у злату. Решено је да главни годишњи скуп Академије буде 6 фебруара, на коме се могу изабрати 4 редовна и 8 дописних чланова. Изабрани су нови Одбори: а) за Дучићеву Задужбину Г.Г. Стојан Новаковић, Др. Јован Цвијић и Јован Н. Томић; 6) за Мариновићеву Задужбину ГГ. Јован М. Жујовић (за председника), Слободан Јовановић, Др. Александар Белић, Момчило Иванић и Др. Јован Скерлић; и в) за Стаменковићеву Задужбину ГГ. Живан Живановић и Јован Миодраговић.

Академија Природних Наука имала је састанак 9. јануара ове године : 1) Према реферату академика Г. Др. Ј. Цвијића примљена је за Глас 1 разреда расправа професора Ристе Т. Николића: „Глацијација Шар Планине и Кораба“. 2) Академик Г. С. М. Лозанић приказао је осмо саопштење своје расправе „О електросинтезама“, па је одлучено да се она штампа у Гласу 1 разреда. МОР.

Власник, Богдан Поповић. — Уредник, Јован СКЕРЛИЋ.