Srpski književni glasnik

МОЈА ПОСЕТА КОД ТОЛСТОЈА, 209

Никаквог Хаџи Абрека није Толстој писао. Постоји Љермонтовљев спев са таквим именом. Но Толстој ме не исправља разуме да га питам за његов необјављени роман „Хаџи Мурат“, у коме је описао борбу кавкаских, од Руса подјармљених, горштака противу својих угњетача. Скоро презриво одмахнувши руком, одговара ми:

— Ах, ја сам шо сасвим заборавио. Сад је друго преда мном.

Шта је то друго, о томе нас исцрпно обавештавају безбројна места у његовој преписци нарочито из последњих десет, последњих пет година, када се његов живот био уздигао на висину нирване, где се заборавља своја лична одвојеност, па се живо осећа своје јединство са једним, недељивим васионским животом, — од чега нема узвишејег и бољег осећања.

„Ја сам човек сав забављен једним врло одређеним питањем, а наиме питањем религиозним и његовом применом на живот“ — вели он у једном писму из 1903 године.

„Врло ми је на терету моје Писање за господу и хтео бих макар половину, па и све преостало ми време да дам писању књига за — Афанасије“ (сељаке), — рекао је другом једном приликом.

Та два одломка из његових писама последњег периода његовог живота указују читаоцу у главном на то друго, што беше пред њим, кад га питах за његово необјављено уметничко дело.

Што се тиче природе саме његове религије, његовог схватања Бога и човекових обвеза према Њему — о томе сад овде не може бити реч — то ће морати бити предмет засебног састава о Толстоју.

Разговор о незначајности чисте поезије по виши духовни развитак човечанства сети ме на Толстојевог негдашњег суседа по имању и блиског пријатеља, финог естетика и песника А. А. Фета. Он је у руској књижевности један од најдаровитијих представника чисте уметности, песник „слатких звукова и молитава“.

При читању опширне биографије Толстојеве од [1. Бир. јукова мене је веома поразило понашање песника Фета према Толстоју у времену, кад је Толстој сазнао праву животну истину, која му се беше обелоданила у Христовом учењу, па почео само за њу и по њој да живи. То беше у добу Толстојеве

14