Srpski književni glasnik

Научни ПРЕГЛЕД. 209

Зашто 2

Зато што је на њима година забележена по млетачком рачунању године, која није почињала ! јануара него 1 марта. Због тога прва три документа нису из године 1692 него из 1693 по нашем рачунању године, а последњи није из 1693 него из 1694 године. То вреди и за прилоге под бр. ЏУ (из јануара 1698) и Г ХМ (из јануара 1694), и ако на њима пише да су у Котору примљени у јануару 1692 и 1693 године.

Г. Вулић није знао ни да постоји млешачка година нити како се одређују документи млетачког порекла, датирани под јануаром и фебруаром, а хоће другом да даје лекције, па још и да грди, кад неко не ради по његовој памети, и да другоме прети читавом ниском погрешака, које је створило његово незнање !

р 4. У мојој расправици „Цетињски владика Висарион“ “ казао сам како је которски провидур „џозвао у Котор главаре црногорске, гувернера Зана Грбичића и владику, где ће прве заклеши на јеванђељу..“, а кад сам потом писао књигу „Црна Гора за Морејског рата“, ја ту више нисам представио заклињање главара као намеру провидурову него као свршен чин, како се и вели у документима, у којима се налази тај факат забележен (,...а потом их закле на јеванђељу“, стр. 180).

Г. Вулић кад је писао своју „критику“ није водио рачуна о овој мојој исправци, него је напао на оно прво место и квалификовао га као моје незнање италијанског језика.“ Одговарајући му на то рекао сам му да се доцкан сетио да исправља ту погрешку, кад сам ја то већ учинио у мојој

књизи „Црна Гора за Морејскога рата“ на стр. 1803 На то моје тврђење вратио се Г. Вулић у [Х чланку, где вели да

је то моје тврђење лажно па додаје: „Није он у делу „Црна Гора за Морејског рата“ на стр. 180 ни говорио о документу о ком је реч на стр. 23 расправе „Цетињски владика Висарион“ него о једном сасвим другом. Сам нам Т(омић) каже за овај да се налази у књизи [1 Мошепеото на стр. 74, а за први да је штампан у истој збирци на стр 87! То су дакле два различна документа. Т-а је збунило то што се у њима

' У књизи Две расправе из Истшорше Црне Горе (Земун 1901). 8 Дело за април 1910, стр. 135. 9 Одјек за 1911, бр. од 27 јануара.