Srpski književni glasnik

2924 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

прича о сличној ствари (не истој)! 5 Види се колико је паж“ љив и колико познаје своја рођена дела!“ !!

Овде је прилика да покажем да познајем и факта и своја дела зато што знам како сам дошао до првих и како сам из њих стварао друга, и обратно томе да покажем да Г. Вулић не познаје факта и да не зна о чему пише.

Прво, није истина да су ово сличне сшвари него је један и исти факат, који се налази у два документа. То је једно исшо позивање црногорских главара у Котор од стране которскога провидура, а по наговору цетињског владике Висариона Бориловића и једно исшо заклињање њихово. И није само тај факат један исти у оба документа него је иста и сва даља садржина њихова. И у једном и у другом документу говори се како је подгорички капетан Пармаковић, чувши да су црногорски главари с владиком и Грбичићем отишли у Котор, скупио 1000 људи и добивша још 500 људи помоћи од скадарског паше упутио се против Црне Горе и допро до на Комане ; како је ту јуначки погинуо Вукосав Сјеверушић; како су главари, Болица и владика чувши у Котору за овај Пармаковићев поход похитали натраг у Црну Гору; и како је тај турски покушај продирања на Цетиње био безуспешан.

Ово су, дакле, два документа са истом садржином. Откуда пак је у њима иста садржина, јасно је, кад се зна каква су та два документа. Први, по хронолошком реду, од 26 маја 1691 године, штампан на стр. 74 (и 75), јесте депеша которског провидура млетачкој влади, а други, од 12 јуна те године, штам“ пан на стр. 87 (и 88), јесте депеша главног провидура далматинског. Овај други извештај постао је из првог. За свакога који зна какав је био систем извештавања млетачке владе о догађајима у Далмацији, и пре и после овог времена, јасно је и како је други докуменат постао из првога. Которски провидур кад је извештавао млетачку владу о догађајима у своме подручју, у исто време јављао је о томе главном провидуру у Задар, а овај поред вести о другим стварима у својим депешама слао је и вести добијене од которскога провидура. На тај начин јавља се и садржина депеше котор. провидура од 26 маја у депеши главног провидура од 12 јуна 1691 године.

Ј9 Ја сам подвукао горње речи. п Дело за фебруар 1911, стр. 302.

| 4 3 5 %

5