Srpski književni glasnik

232 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

гословским списима, али се тек не може утврдити да су то била баш ова дела. Нама се чини да су слична места само реминисценције из његове богате лектире и опште фразе онога времена.

Г. Розанов види у Теодосијеву делу обиље факата из. бугарске историје и географије, па из тога изводи да је Тео. досије био родом из Солуна или бар јужних крајева, што се ни по чем не може утврдити. За живота Св. Саве односи између Срба и Бугара били су доста развијени, и услед тога већа опширност у Теодосија, али је то обиље факата из бугарске историје и географије знатно мање, јер пре свега: Охрид,_ Прилеп, Велес и тако даље нису у Бугарској, како Г. Роза нов, по руском обичају, узима.

И до сад се узимало да је Теодосије писац Живоша Св. Петра Коришког, али је врло непоуздан знак по народним традицијама одређивати живот ових светаца у ХГУ веку, те би према тим и Теодосије био писац ХМ века. Други доказ за раније тврђење Г. Розанов узима да је Григорије, коме Теодосије помиње као свога побуди оца на тај посао, нико други него Григорије Палама, митрополит солунски, с којим је општио и цар Душан, и да је тај Григорије препоручио Теодосија цару Душану да напише живот свечев. Чудновато је заиста, да цар Душан тражи писца за живот Св. Петра Коришког од Грка, а још чудноватије да он и његово свештен. ство не зна за Теодосија, прослављеног писца Живота Св. Саве и других дела !

Остављајући на страну друге ситније ствари (на пример да је Теодосије превео и другу редакцију Живота Св. Атанасија Атонског, и тако даље), што је све такође у претпоставци, можемо рећи да нам ова књига Г. Розанова није дала никакве нове резултате, и да је оставила све по старом. Међутим, поред свега тог, књига Г. Розанова уводи нас у ближу анализу старе српске књижевности, и његови методи су за препоруку. | М. БАШИЋ.

Проф. Т. Д. Флоринск : ОТНОГРАФИЧЕСКАЛ КАРТА ЗАПАД“ наго Славанства и Западнон Руси. Кјевђ 1911. Цена 2 рубље.

После свога опширног етнографско-статистичког дела „Славхлнское плема“, с двема картама, које је изашло 1907 го-