Srpski književni glasnik

4 » К" :

Ситни Прилози. 55

СИТНИ ПРИЛОЗИ

(О СРПСКОМ КЊИЖЕВНОМ ЈЕЗИКУ.') Ошворено писмо Господину Др. ЈБубомиру Недићу.

У вашем чланку, под насловом: „Српски књижевни језик“, који је наштампан у првом броју вашег „Српског Прегледа“ ове године ви сте, постакнути преовлађујућим пуризмом у нашем књижевном језику, пред позваније од вас у овоме послу изнели две ствари, које се тичу нашега књижевног језика, да би указали на потребу њихове расправе. Те две ствари то су односи књижевног језика према народном говору и његово јединство.

Може бити, но ја неверујем, да ће се когод позванији од вас, да ће се људи од струке одазвати овоме вашем позиву, просто зато, што је то питање једном засвагда решено од наших великана, од људи потпуно спремних у овоме послу, према којима смо, као што. ви сами рекосте, ми сви, ко: лико нас има, мали и ситни да би од наше стране решењу овог једном већ решеног питања могли што допринети, било за било бпрошив. А то питање, које ви сад, преплашени пуризмом у нашем књижевном језику, поново износите на тапет, решено је тако, да се од јужног, источног и западног дијалекта узму за књижевни језик прва два, а коме је угодно може узети и трећи, зато, што наши дијалекти и нису управо дијалекти, као што је то н. п. у Немаца случај, него су то просте варијације самогласника ије, е, и, које варијације у главноме немају никаквих веза са суштином ни говорног ни књижевног нашег језика, као што је то тако било и у старих Јелина, који су у говорном језику имали два оваква дијалекта, који су се у извесним речима разликовали један од другога изговарањем самогласника Е и “, што су они ради јединства књижевног језика бележили нарочито за то створеним писменом, онако, онако, као што је из исте потребе створено и наше м.

Према довде реченом пуризам је, који је постао из та-

1) У 1 броју „Српског Прегледа“ за 1895, Др. Љубомир Недић је написао чланак „Српски Књижевни Језик“. Као одговор на тај чланак стари песник Јован Илић написао је ово „Отворено писмо“, које доносимо добротом Г. Милорада Павловића професора. Уред.