Srpski književni glasnik

ЈЕДНА КРИТИЧКА АНАЛИЗА. 35 = = пољ .

бисера; но је збир појединости, које све скупа — све и скупа — чине последњи, укупни утисак. У слици, кипу, згради, сим"фонији, глумачкој улози, не само главни мотив и крупни деЛОВИ, но сваки, и најмањи део, потез, површина, акорд, нота, гест, састављају целокупни утисак.

У књижевном делу састојци утиска су можда још ситнији. Ова песма Дучићева броји, у округлој цифри, три стотине __ речи, што значи да се та кратка песма састоји из најмање три стотине појединости. Кажем: најмање, — јер те појединости, у својим саставним делићима, затим у својим комбинацијама и међусобним односима, добијају нове значаје и разлике, те: број: појединости које су од утицаја на резултат излази још несравњено већи.

,. Свака од тих појединости значајна је, сад, целим значајем ствари, појма или односа који се иза ње. крије, њоме казује. Речи су, — као што кажу хемичари — „талози“, „преципитати“ „прилика у којима су постале-и у којима се даље употребљују.; све што прати њихову употребу оставља свој · траг. на: њима. И онда кад је реч најситнија или најбрже изговорена ;: и онда кад је као слика сасвим избледела, тако да у њој не видите све представе које она носи са собом; кад, назпример, у „речи гњев. не видите набране обрве, очи које-севају, уздрктале усне, стиснуте песнице, промукао глас, подигнуту руку на радњу ; — и онда су све те ствари у њој. Ми их не видимо разговетно; али су за будну пажњу и правилно осећање оне ту потпуне, као у неким минималним, хомеопатским дозама, као што се у клупчету осећа цео шарен конац, као ,што је у заметку разграната биљка или човек. Ми их-не видимо, али их осећамо. Квалитет утиска је исти. А _ то може бити само тако ако је сваки поједини делић ушао

у целокупан збир. Најмањи од тих делића, најнезнатнији, доприноси утиску,

мења га, на.бољс или на горе. Пре кратког времена, један пријатељ, човек врло танког и поузданог укуса, рекао ми је узгред у разговору да је стих В. Илића:

» > Гробнице канова, силних трава је висока сплела —

био први пут погрешно "запамтио, као да гласи:

_ Гробнице канова силних трава је високо сплела —