Srpski književni glasnik

50 Српски КЊижЕВНИ ГЛАСНИК.

их он представља или ма прича њихову историју. Ето, тада

ћу ја ухватити његов морал и према добром или рђавом утиску који његов морал оставља на мене, ја ћу изјавити да је роман добар или рђав — како то правда буде захтевала.

Ви, сигурно примећујете да је Толстој, који је присталица Русоа у своме општем схватању живота, цивилизације, у својој социологији и педагогици — остао исто тако веран Русоу и у својој критици; да је метода коју сам ја горе навео иста коју је и Русо применио према Молиеру. Молиер приказује Алцеста смешним; Алцест је поштен човек, дакле Молиер је нитков, а „Мизантроп“ је рђава комедија. То је са. свим исти начин рада

Тај начин рада врло је занимљив, јер нам пружа друго гледиште, на које ми нисмо мислили никад да се ставимо и које, према томе, обећава нешто ново. Читајући Мопасана,

вама никада није пало на памет да се упитате да ли он одо-

брава своје личности, у колико их поштује или презире, да ли их разрешава од грехова или их оставља да то разрешење чекају. Ето, управо због чега је Мопасанов читалац који се стави на то гледиште — и који се не може ставити на неко друго гледиште — веома занимљиво.

Дакле, резултати извесног моралног испитивања о осе кањима Мопасана према Бел-Амиу. Ивети, Дунди (Вошје-дезшћ), врло су интересантни. Резултат тога испитивања био би: да је Мопасан испрва био добро дете, паметно и ваљано, које је волело врлине и било на страни поштених људи; затим, мало по мало, доста брзо, сувише брзо, авај! пришао нева: љалцима, волео их, уживао и, најзад, потпуно прешао у њи: хов логор. Ето, зато су његови први романи рецимо тачније, као Толстој његов први, готово једини роман: Један живош (Џпе мје), добри романи, а остали су врло рђави.

Један живош је одлично дело. Пред нама је жена врло ваљана и врло добра, која је врло страховито несрећна. Осећа се врло добро да је Мопасан уз њу, а против њеног мужа. Значи, он је на њеној страни. Роман је дакле добар. Има људи који би могли поверовати да се никако не види уз кога је, или против кога је Мопасан у Једном живошу; али на то не треба обраћати пажњу ; он је за несрећну жену. То се осећа.

Но, у Вег Ати већ се примећује да Мопасан није више _

тако чврсто на страни чоститих људи. А и то је такође једна

др" ~ “У