Srpski književni glasnik

(3

NM И Y | м и

И НЕ

129 Српски Књижевни Гласник. : држе говоре, и то често о врло крупним питањима. Колико је пута Лојд-Џорџ, за време овог рата, држао говоре од замашног значаја и ван парламента! Разуме се, наше друштвене прилике нису као енглеске, али зар је наше друштво баш тако политички. мртвог И, зар је наш парламент баш толико заузет важнијим пословима да нема времена да мисли на спољну

политику 2 , Димитрије Поповић.

ПОДГРЕЈАНИ СИМБОЛИЗАМ.

Теодор де Банвиљ, познати француски песник и стиховни виртуоз из романтичко-парнасовачког доба, био је уверен да је песма човеку потребита као год и хлеб насушни. Потврду за то своје мишљење он налажаше у томе што и прости сељаци — људи који иначе не знају да читају --—- воле да певају и да певану реч слушају. То је, збиља, до баналности тачно. Само што та љубав за песму није тек једна особина наивних и несложених сељачких душа, него је то, у исто време, и особина људи. истанчаног духа, гурмана у области лепога. Човек који, чак и у старим данима својим, није очувао способност да се, припадом, занесе'и одушеви лепом поетском мишљу и љубажљиво израђеним стихом, такав човек није никад имао смисла за песму и песнике.

Међутим традиционалисти по укусу слабо могу да гутају неке наше млађе и најмлађе песнике који се у потоње време, не по каквој интимној потреби своје душе, но једним хладним, чисто волитивним актом свога мозга, одаше неговању песнич- · ког симболизма. ја сам далеко од тога да лични таленат једног дела тих младих људи буд како потцењујем. Песничка форма је у њих, напротив, понекад веома спретна и уметнички дотерана, али су њихова осећања ретко када искрена, и врло је мучно у њиховим стиховима наћи праве песничке суштине. Да се старим речником изразим, то већ није чиста лирика; то су пре неки ритмовани теореми, историја, филозофија или чак теологија у везаном или невезаном слогу, — то вам је · све на свету, само није чиста, инспирисана лирика.

Исповедам да сам, у последње време, домаће песнике слабо читао; али сам њихов рад, са извесне даљине, опет зато

#