Srpski književni glasnik

612 Српски Књижевни Гласник.

њима. која код нас виде и која свакојако заоштравају супр ности. А не познају колико треба неколико основних факто

зити, као: велику моралну снагу нашега народа, MHCTHHKT

ВУК VW CPEHJ H. (OKT. 1828—ABT. 1831.)

II].

НИК „ЗАКОНОДАТЕЛНЕ КОМИСИЈЕ“; ДОВРШЕЊЕ ПИСАЊА ЗА- | КОНА; ПРЕЛАЗАК У ЗЕМУН НА ОДСУСТВО И ПОВРАТАК У БЕОГРАД; НОВ ПОКУШАЈ ДА ДОБИЈЕ ПЕНЗИЈУ; МИЛОШЕВА СПРДЊА С ПРЕВОДОМ НОВОГ ЗАВЕТА; ЧЛАН СУДА У БЕОГРАДУ И ПРЕДСЕДНИК.

Кад је Вук дошао у Крагујевац, кнез Милош га постав 5 за члана Општенародног суда, с тим да настави писање 3; кона с платом од 4200 гроша и бесплатним станом и храно. Али он у пролеће предложи кнезу да образује нарочиту „3 конодателну комисију“, што кнез и прими, и пред Ђурђев-д: постави Вука за председника, за чланове Симу Михаилови а Слому и Стевана Радичевића, а за секретара Лазу Зубана. Вук је остао на томе послу до 5 септембра.т. А

1 Петровић, MON 1.579; Преписка 1.384. — Вук је писао Ко: питару да је за све време био председник ·Законод. Комисије. Али | ће бити тачније што вели ШЏетровић, да је прво био члан суда па п председник законодателне комисије, јер се у тефтерима издатака. за , тровско полгође води његова плата у рубрици „плате кнезова и п Великог суда народног“, а за Ђурђевско у рубрици „Законода комисија.“ Само он нетачно вели да је та комисија образована при. градском народном суду, јер је Вук за све ово време био у Крагуј — Што се плате тиче Копитару је писао да му је 840 ф. сребра, д по истим тефтерима види да је примио 5 фебруара „до конца овог сеца“ 700 гроша, и 23 априла опет 700 гроша за 4 месеца; у другом полгођу примио је 2100 гроша за 6 месеци (Фикансије Ш, 273, :