Srpski književni glasnik

—“

"Вук у Србији. 613

Копитар му је препоручивао, и на његов захтев слао разна – издања Наполеонова законика и коментаре на немачком и пољском језику (Преп. 361 и даље).

Колико се могло у онаком стању и онако радећи („Сваки "дан сам се опомињао како је тешко у друшшву чесшишу књигу написати“) закони су до јесени свршени, и остало је да се препишу на чисто Вуковим правописом, само што је место / узето 7.

Али Вук није веровао да ће што од свега тога бити све док закони не буду штампани (Преп. ]. 384). И имао је “— право. Кнез Милош и ако је толико пута на Скупштинама јавно обрицао, да ће издати законе, озбиљно на то никад није мислио. Њему је излетала реч, да је боље владати и управљати без закона, „јер онако се човек веже за хартнју, па не може да чини ни зла ни добра.“ (Преп. П, 648). Сав овај труд и трошак био је узалудан. Закони нису били ни обнародовани ни наштампани, и ако су на скупштини читани и одобрени. за ово време Вук је једном (крајем априла) долазио у Београд и прелазио у Земунски контумац да се види с породицом; почетком маја опет је био у Крагујевцу (Домаћа писма; Преп. Ш, 628; 1, 369; У, 630). — Сад, кад су закони били до"вршени, затражи допуст да на 5—6 недеља оде у Земун да "обиђе породицу, док закони не буду преписани. То му је доi gi пуштено и пред полазак издато му је (4 септ.) 500 гроша, ваљада за пут. (Петровић, Финансије, Ш, 292).

| Седмога септембра ступио је у Земунски контумац, и _ после десет дана изишао је у варош. За време бављења у "Земуну одлазио је и у Нови Сад. (Преп. 1. 380, 381, 387).

1 Вук је о своме раду и о „комисији“ писао и Давидовићу, који је тада био у депутацији у Цариграду, и он му овако одговара:

„Већ сад знам какви ће вам бити закони; како сте ми онако подробно описали законодавце, знам, какво ће бити и оно што они даду. "Мало на криво, мало преср .. о, мало отобољено, мало недотупавно, ето “ти форме закона, које ви, Слома,. Брата [27] Анта, Зубан и Ћетко сочи· њавате... поздравите ми законодавце љубазно. Што све друге узедосте, ама што ће вам Сломо 7 И сломијен, „и никакав, и ус. . ко! Може ли ту wp "чист посао да изиђе“ (Преп. П, 89). ~ Имена чланова комисије не слажу rece са оним побројаним горе и у тефтерима, али како је кнез Милош сваки час размештао чиновнике, и како се није знало шта је управо "чија дужност, то су тако може бити и Цветко Рајовић и Анта (Протић)