Srpski književni glasnik

Ближе се нећемо овде упуштати у садржини дела, јер ни простор, обим приказа то не дозвољава. Ево само наслова појединих одељака: Посвеша, предговор, опшша сишуација србијанско-црногорске војске пре Божића 1915. г., Ловћен, повлачење, Капишулација Црне Горе 6. јануара 1916. 2. догађаји, слога, идеали, Реалност, Слобода или смрш и Поговор.

ел Књига се чита пријатно и лако, задржава читалачку њу Еру због свог излагања, и интереса који самим предметом 4 нуди описујући критичне дане у капитужацији Црне Горе. још Г“ занимљивијом књигу чине анегдоте, верно забележени дијалози "који рељефно допуњују цртање догађаја, времена и људи, · њихову карактеристику.

Понављамо да би желети било појаву сличних радова, а из историје наших ратова, учесника крупних прошлих дога_ ђаја судбоносних по наш народ. 'B.

БЕЛЕНИКЕ

1 Српски Књижевни Гласник. — Читаоци Нове Серије „Српског Књижевног Гласника“ моле се да имају на уму колико они имају да суделују у просветном предузећу као што је ово.

; У књижици објављеној о десетодишњици „Српског Књи___)KeBHOr Гласника“, тадашње · уредништво и администрација писали су:

ГП ника, признање толиких српских, југословенских, словенских Ти страних листова и часописа, — све то доказује вредност „Српског Књижевног Гласника.“ Али ту десетогодишњицу испуњену радом, стварањем и успесима, „Српски Књижевни Гласник“ сматра само као основу и као подстрек за даљи рад. „Српски Књижевни Гласник“ не мисли само да чува своје "добре традиције; он има намеру да иде даље, да даје више и "боље... Људи који су окупљени око њега имају вере у могућност нових успеха, и воље да се на том послу огледају. Али

; ширење листа. Две хиљаде претплатника — што за једну нацију од осам до девет милиона душа није заиста много -—— значило удвостручење вредности „Српског Књижевног Гласника“,“

Ове жеље исказане пре девет година испуниле су се преко очекивања, једва две године дана доцније: не само

а“

ДЈ ње 3

„Десет година трајања и успеха, све већи број претплат-

: + „7 AOL ya WO a O a O ai Ca је,

2 није ар до не“ с

ни i O ue 20%

~